Negyedórás pihenőt kér a Chevy

2020.09.06. 09:53

Tisztelt Cím!

Jelenleg 10 éves Captivánkat június 26-án tankoltam, másnapi kiránduláshoz. Az oda-vissza úton, amikor nem a sztrádán mentem már, többször és minden előjel nélkül leállt a motor. 10-15 perces "pihenő" után újraindult. Azóta voltam szervizben, kicserélték az üzemanyagszűrőt, de a hiba azóta is fennáll. Semmilyen hibajelző lámpa nem ég, a szervizben ellenőrizték műszerrel, de a hiba még fennáll. Azóta nem tankoltam rá. Rövid utakon (5-10 km) is előfordul a leállás. Tanácstalan a szerviz, no meg én is.

Vajon mi lehet a hiba? Mi melegegedhet (vízhő normál!), hogy leállítja a motort váratlanul, előjel nélkül?

Miklós

Kedves Miklós!

Azt jó lenne tudni, hogy a kényszerű várakozási idő után a motor úgy indul, mintha mi sem történt volna (pöcc-röff), vagy az átlagosnál hosszabb indítózás után kel csak életre. Az első esetben akár egy túlmelegedett fordulatszám/holtpont érzékelő is lehet a háttérben, a második eset viszont már egy rejtettebb üzemanyagrendszer problémát is jelenthet. Ha nincs tárolva semmi a számítógépekben, az még egy strigulát jelent a jeladók mellett. Ebben az esetben (is) az in fragranti adatgyűjtés lenne a biztos irányzat, ha a kollégák tapasztalhatják a problémát, az már fél út a sikerhez.

Ilyen autóval jártunk már úgy, hogy a motortéri elektronika beázott (egy korábbi sérülésből kifolyólag) és hasonló tünetekkel járó problémát okozott. Ha utólagos kütyük is vannak/voltak a fedélzeten, az is okozhat zavart (tápellátás megszakadás). A fókuszáláshoz mindenképpen tesztelés szükséges. Ezen a területen már egy teszt is használható eredményt jelent.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk -www.deltamark.hu