2012.09.06. 10:04

Tisztelt Dr. Lenkei Balázs Úr!

2009. decemberében a fiam tulajdonát képező járművel lakott területen belül vagy én, vagy a nejem (A magánokirat mindkettőnk nevére szólt, amellyel a járművet vezethettük.) gyorshajtást követtünk el. A fiam ki volt zárva, hiszen akkor még vezetői engedélye sem volt. A határozatot időben megkaptuk, igazoltuk is a magánokirattal, hogy a járművet nem ő vezette, kértük, hogy a fényképet tekinthessük meg, és akkor majd el tudjuk dönteni, hogy melyikünk fizet, mert a jövedelmünkkel külön gazdálkodtunk. A hatóság kérésünknek nem tett eleget, azt fellebbezésnek minősítette, és 2011. júniusában kaptunk egy határozatot nyolc hónappal visszadátumozva, hogy a fellebbezésünket elutasították.

Ebben a határozatban már benne volt, hogy a fényképet hogyan tudjuk megtekinteni, azt meg is tettük, és megállapítottuk, hogy én vezettem. Ekkor, 2011. júniusában feljelentést tettem saját magam ellen, a visszadátumozás miatt - közokirat-hamisítás - ismeretlen tettes miatt, valamint a bíróságtól kértem a határozat hatályon kívül helyezését. Ezt a bíróság 2011. októberben hatályon kívül is helyezte és a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Az új eljárásban a határozatot 2012. március 12-én hozták meg, velem szemben. Elévülésre hivatkozva fellebbeztem, azt elutasították, 2012. május 22-én.

Ezt követően tettem peren kívüli megegyezésre is javaslatot, de az is elutasításra került.

Kérdésem az, hogy a közigazgatási bírság kiszabása esetemben jogszerű-e, nincs-e elévülés, vagy jogvesztő határidő. (2012. január 01-től jelentősen csökkent a bevételem, most a bírság kifizetése már nagy teherrel járna.)

Várom válaszát, tisztelettel:

Mizser István

Tisztelt Mizser István Úr!

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20. §. (4) bekezdése rendelkezik a bírság elévüléséről, mely szerint nincs helye bírság kiszabásának, ha a jogsértő cselekmény elkövetése óta két év eltelt. A jogszabály 21.§. (4a) bekezdése szerint a legnagyobb megengedett sebesség be nem tartási miatt indult elsőfokú eljárást az előírás megszegésétől számított hat hónapon belül be kell fejezni.

Álláspontom szerint az Ön által írt esetben az elsőfokú eljárást nem fejezte be a hatóság a szabálysértés elkövetésétől számított 6 hónapon belül, így megalapozott az elévüléssel kapcsolatos kifogása. Az kifogás elutasítása ellen éljen jogorvoslattal.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs