Tempra gumicsere

2003.04.22. 17:42

Sajnálatos módon az autómra új gumikat kell vennem.

Tisztelt Gumidoktor!

Sajnálatos módon az autómra új gumikat kell vennem. Az autó egy Fiat Tempra S.W. 1.6. A gyári gumiméret 185/60 R14. Én ezt egy kicsit keskenynek tartom, ezért szeretnék rá valamilyen szélesebb gumit, de maradjon a 14" méret, mert új felnire nincs pénz.
Milyen problémát jelent, ha nem váltóméretet veszek rá, pl 195/60 R14-et. Jogilag vethet fel problémát? Mi a vélemény a Dayton gumikról?

Köszönettel:
Tisza János

Tisztelt Tisza Úr!

Esetleg csak pénzügyi szempontból "sajnálatos" az új abroncs megvásárlása, autója menettulajdonságát, biztonságát viszont abszolút jótékonyan fogja befolyásolnia művelet.
Szóba jöhet a 195/55 R14-es méret a gyári helyett, de nem tudom van-e értelme ennek a váltásnak. Én 14"-esben - ha nincs lehetőség 15"-os felnit venni - megtartanám a gyári méretet. A kerékátmérőn semmiképpen sem ajánlatos változtatni, a 196/60 R14 tehát nem megfelelő! Nem jogi problémákat vet fel a változtatás, hanem az autó menetbiztonságát befolyásolhatja negatív irányban!
A Dayton abroncsok a Bridgestone-csoportba tartozó, Olaszországban készülő termékek. Viszonylag újak a magyar piacon, egy biztos, az árfekvésük nagyon szimpatikus.

Üdvözlettel:
Gumidoki