Futómű állítás gumicsere után?

2013.12.19. 09:18

Tisztelt Gumidoktor!

A napokban cseréltem át az autómon a téli kerekeket amelyek mérete: 155/70R13 (az autó gyári mérete). A nyári szett mérete viszont 185/55R14, egy gumis ismerősöm azt mondta, hogy érdemes lehet futóművet állítani a csere után!

Én személy szerint nem érzem ezt szükségesnek, mivel semmi nem változott az autó futásában! Ön szerint mérvadó lehet a futómű állítás, vagy jól gondolom, hogy szükségtelen!

Még egy kérdés: hogyan tároljam a nyári kerekeket? Elfektetve egymáson, vagy egymás mellett állítva egészségesebb?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Levélíró,

Én nem igazán értem, miért kéne futóművet állítani gumicsere után? A futóművet időnként célszerű és ajánlott is ellenőriztetni, de ez nem kell egybeessen a szezonváltással. Ez utóbbinál inkább arra kell figyelni, hogy megfelelő váltóméretet válasszunk, ami passzol az autónkra. Ez itt a konkrét esetben - határeset-szagúan ugyan, de - megvalósul.

A tárolásra vonatkozóan azt tudom Önnek mondani, hogy komplett kereket egymásra fektetve ildomos tárolni, állítva nem, mert a kerék felnivel növelt saját tömege már deformálhatja a gumit pár hónap alatt. Illetve lehetőség van a felnit rögzítve falra függeszteni, vagy olcsón kapható kerékállványon tárolni az éppen pihenő papucsokat.

Üdv, Gumidoki