Nagyfelni a Megane-ra

2015.05.15. 16:47

Kedves Gumidoktor!

2001-es Renault Megane (1.4 16v 5ajtós) autón szeretném lecserélni a 4x100 5.5x14 ET36 méretekkel rendelkező acélfelnit egy lényegesen nagyobb alufelnire, viszont az ET számokkal bajban vagyok.

A szélesebb felnihez a gyárihoz közelítő ET szükséges, vagy az a cél, hogy a kerék külső széle ne kerüljön kijjebb? Ha az utóbbi akkor a 4x100 6.5x17 ET49 megfelel?

A gyári 175/65 R14 gumit 205/40 R17-re cserélném.

Kedves Levélíró,

Az ET-szám nagyon fontos paramétere a felninek. Ha jól van kiválasztva, sok gondtól megkíméli a használót, ha rosszul, akár fel sem megy a felni az adott autóra.

Ha nagyobb átmérőjű felnit szeretne, az óhatatlanul szélesítést is jelent. Befelé azonban nincs túl sok hely, ott vannak a felfüggesztés elemei, illetve maga a kerékdob. Kifele tud tehát főleg jönni a szélesebb felni. Persze nem a végtelenségig, mert kifelé meg nagyon nem lóghat ki a kerék a kerékjáratból.

Úgy kell tehát "belőni" a szélesség ismeretében az ET-t, hogy ezen kívánalmaknak megfeleljen a felni, illetve a komplett kerék. De minden autó más és más, így a lehetőségek sem egyformák. Vannak a neten egész jó kis kalkulátorok, de a fizikai méricskélés is sokat segíthet.

A 2001-es Megane esetében relatív van hely befelé is szélesíteni, így egy 7*17" felni 3538 körüli ET-vel lesz jó az autóra. Azt tehát biztosan mondhatom, hogy ha csak 6,5" széles is a felni, az ET49 túl sok lesz, nem fog passzolni ez a papucs az autójára!

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.