Vétlen voltam, totálkár lett. Fizetnek?

2011.07.14. 17:25

Kedves Hiteldoktor!

Segítségét kérem: autómat gazdasági totálkárra törte egy másik autós, a rendőrségi határozat megszületett, nem én vagyok a hibás. A bank a hitelemet lezárja a totálkár miatt. Kérdésem, hogy megfizeti-e a kározkozó biztosítója a kamatkülönbözetet, és a hitellezárási díjamat? Nagyon várom válaszát.

üdv.
Tünde

Kedves Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződést lezárják, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének, vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé, az esetlegesen fennmaradó tartozás részletfizetési lehetőségéről érdemes megkérdezni a finanszírozót.

A casco-biztosítás a járműre vonatkozik, így a kártérítési összeg a jármű értékére és a balesethez közvetlenül kapcsolódó egyéb költségekre (pl. elszállítási díj) terjed ki. Így a balesethez kapcsolódó egyéb személyes kárát polgári peres eljárás keretében van lehetősége érvényesíteni a károkozóval szemben. Ezzel kapcsolatos lehetőségek tisztázása érdekében minden esetben előzetes ügyvédi egyeztetést ajánlott.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor