Lízingelt autómtól szeretnék megszabadulni

2011.11.28. 15:04

Ha visszaadom a részletre vásárolt SUZUKI SX-4-es autóm a lizingcégnek, amelyen a tőke,és a kamat még 3,5 millió, az autó 2,5 éves, az autó eurótax szerinti pillanatnyi ára 2,5 millió, utána mennyit kell még kifizetnem???

Tisztelt Érdeklődő!

A pontos adatok hiányában nehéz megválaszolni a kérdését. Az biztosan látható, hogy az autó jelenlegi értéke kevesebb mint a fennálló tartozás.

Három fontos dolgot szükséges szem előtt tartani:

Az első, hogy egy olyan számítást kell kérni a finanszírozótól, ami azt mutatja mennyit kellene kifizetni a szerződés lezárásához. Feltéve, hogy az ön által leírt 3,5 millió Ft nem ez az összeg. A második, hogy egy eszköz EUROTAX értéke gyakran nem mutatja a valós piaci értéket, ezért mindenképpen érdemes tájékozódni az adott típus keresettségi és kínálati viszonyairól. A harmadik pedig, hogy előnyösebb ha önnek sikerül vevőt találni az autóra, ezzel ugyanis magasabb vételár is elérhető, továbbá a leadás/visszavétel költségei is elkerülhetőek.

Ha ön leadja az autót, akkor teljes tartozása egy összegben válik esedékessé. A finanszírozó értékbecslést készített és a tárolást is biztosítania kell. Általában átírás is történik, hacsak nem lízingszerződésről van szó, mert ebben az esetben már eleve a finanszírozó a tulajdonos. A visszavétel után a lízing cég megpróbálja értékesíteni az eszközt. Az értékesítés után történik az elszámolás, amikor is a fennálló teljes tartozásból (ami tartalmazza az összes költséget és a visszavételtől számított késedelmi kamatot) levonásra kerül az autó eladási ára és a maradék összeget kell önnek megfizetnie. A legtöbb finanszírozónál van mód ezen összeg részletekben történő visszafizetésére is.

Üdvözlettel
Hiteldoktor