Árfolyam-különbözet a lezárás után?

2012.02.09. 10:36

2006-ban visszafizettünk egy autót, melyet lízingre vettünk 1 év után.

2008.08.18-án lezárásra került

És most vettem észre, hogy az iraton még van olyan is: 2006.09.10.dij , 2006.09.10 Árfolyam különbözet, 2006.09.10 a törlesztő aktuális árfolyam különbözete, tehát 3 olyan dolog is van, ami már dátumilag a lezárás és befizetés után van? Hogy lehetséges ez? Amikor már mindent kifizettünk 2008.08.16-án.

Kedves Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján nem állapítható meg pontosan, hogy a lezárásra 2006. vagy 2008.évben került sor. Szintén irányadó lehet, hogy a lezárás pontosan milyen napi hatályú, mert a 08. havi befizetés még nem feltétlenül jelenti, hogy a 09. havi törlesztő részletet nem kell megfizetni, hiszen az tartalmazhat időarányos, a tőketartozás számításának szempontjából fizetendő tételeket. Amennyiben az Önnél lévő szerződéses és lezárási dokumentumokból nem derül ki egyértelműen, hogy a finanszírozó jogosan számolta fel az Ön által kifogásolt összegeket, javasoljuk, hogy a finanszírozó ügyfélszolgálatával vegye fel a kapcsolatot, ahol a feltett kérdésekre pontos válasszal tudnak szolgálni.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Úgy olvastam, hogy a tőketartozás aktuális árfolyam különbözete a tőketartozás 1 %-a,a minimum 10 000 ft. Nekünk 2008.08-18-án 141 196 Ft-ot számoltak fel 1 121 806 ft tőketartozásra, miután egy összegben másfél év után visszafizettük a hiteltartozásunkat.Szerintem ez sok! Tisztelettel Simonné

Kedves Érdeklődő!

Nincs információnk arról, hogy deviza alapú hitelszerződések lezárásakor a tőketartozást terhelő árfolyam-különbözet százalékos mértékben, vagy forint összegben maximalizálva lenne bármely finanszírozónál. Nem tudunk arról sem, hogy ezt a korlátozást bármilyen jogszabály, vagy rendelkezés előírná a pénzintézetek részére. Ennek oka, hogy a devizában nyilvántartott tőketartozás visszafizetésekor az árfolyam-különbözetet az határozza meg, hogy a szerződésben rögzített devizatípus aktuális értéke mennyivel magasabb vagy alacsonyabb a szerződés megkötésekor érvényes bázis árfolyamértéknél.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a finanszírozók - a jogszabályi kereteken belül - a szerződés futamidő lejárta előtti lezárásáért módosítási díjat számolnak fel. Ez legtöbbször a fennálló tartozás (plusz esetenként a tőkére eső árfolyam-különbözet) százalékos arányában kerül megállapításra. Az Önre vonatkozó díj mértékéről a finanszírozó ügyfélszolgálatán, vagy a hirdetményben közzétett Díjjegyzékből tájékozódhat. A hirdetmények a finanszírozók honlapján is megtekinthetőek. Amennyiben úgy véli, hogy a lezárásnál nem a szabályzatban foglaltaknak megfelelően került meghatározásra a lezárási díj, kérem vegye fel a kapcsolatot a finanszírozóval az ügy tisztázásának érdekében.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor