2010.12.07. 11:00

Helló Doki!
Belevágtam az autóm átépítésébe, és a hifivel kapcsolatban lennének kérdéseim. A beszerelés elég jól sikerült, de az ajtóba épített hangszóróm bizonyos hangerőn zörögni kezd. Ha lefogom a kárpitot, valamelyest csillapítok ezen a kellemetlen hangon, de szeretném teljesen eltüntetni. Az egyik barátomnak rezgécsillapító anyaggal lett telefújva az ajtaja, de az túl sokáig száradt, és nagyon szét kellett hozzá szedni az ajtót, illetve az ablakmechanikát. Van valamilyen más megoldás, ami legalább annyira hatásos, mint a rezgéscsillapító anyag befújása, és nem olyan időigényes?

A másik kérdésem az lenne, hogy építettem egy mélyládát, de elég kopogósra sikeredett. Nem szeretnék reflexcsövet vágni rá, mert nem "olyan" zenéket hallgatok. Valóban segít a hangzáson, ha "tojástartó"
szivacsot ragasztok a láda belsejébe?

Köszönöm szépen: Bíró Barnabás

Természetesen létezik. A fújható anyag is jó, de túlhaladta a világ, ma már ragasztható rezgéscsillapító lapokat használunk erre a célra. Ez első ránézésre olyan, mint egy kátrányos lap. Lényege, hogy az autó vékony lemezére ragasztva merevséget ad a felületnek, elnyeli a keletkező rezgéseket. A hangképzésre nagyon kedvező hatással van, mert nem csak a káros rezgéseket nyeli el, hanem a hangszóró számára egy merev közeget biztosít, így jelentősen javul a hangszóró által keltett mély és mélyközép hangok intenzitása. Nem csak a hifire van jó hatással, hanem az autó menetzaját is csökkenti! Sok cég foglalkozik ilyen termékkel, közülük az egyik legjobb a Dynamat, de léteznek olcsóbb megoldások is. A felhasználási terület szerint léteznek ajtóba, padlólemezre, motortérbe, csomagtérbe készült szigetelőlapok, amik az adott környezetnek megfelelő tulajdonságokkal bírnak, mint taposás állóság, hőállóság, hőszigetelő képesség…

A másik kérdésed nem ennyire egyszerű. A mélysugárzó ládáját méretezzük, nem csak úgy gyártjuk. A hangszóró paraméterei (Theil-Small paraméterek) határozzák meg, hogy milyen űrtartalmú ládában szólal meg jól. Először is ellenőrizni kéne, hogy mekkora az eltérés a ládád mérete és a hangszóró által kívánt méret között. Egy kb. 10-30% relatív térfogatnövelés elérhető, ha a láda belsejébe természetes alapú gyapjút teszel, (esetleg nem műszálas vattát) A láda belsejére ragasztott „tojástartó” szivacs a ládában keletkező állóhullámok ellen véd. Az állóhullám egy ronda búgó hang, de te kopogós hangot említettél, így erre nincs szükség. Érdemes utánamenned a ládaméretnek, mert egy nagyon szűkre méretezett ládában tönkremegy a hangszóró. Gondold bele, a hangszóró tekercse nagy erővel húzza, illetve tolja a membránt, míg a láda belsejében keletkező túlnyomás, illetve vákuum nem engedi mozogni a membránt. Az eredmény, hogy idővel szétszakad a hangszóró, leválik a csévetest. Látogass meg minket, és szívesen segítünk, véleményezünk és ellátunk tanáccsal. Kollegáim között páran harcedzett hifirajongók.