A fóliázás előnyei és hátrányai

2013.05.09. 10:37

Tisztelt Kütyüdoktor!

Elgondolkoztam az autóm üvegeinek lefóliázásán, sötétítésén. Esztétikai szempontból biztos jól nézne ki, csak nem tudom ezen kívül van más "hatása" is?

Gondolok itt a következőkre:

Mik az előnyei és a hátrányai az autóüveg fóliázásnak?

A fólia "véd" a hőtől, a napsütéstől? Értem itt magamat ha a kocsiban vagyok, valamint az autó belsejét amikor a tűző napon a parkolóban áll az autó?

A sötétített üvegek az esti vagy félhomályban való vezetésnél a kilátást - oldalra és hátrafelé - nem nehezítik?

Válaszát és további segítségét, tanácsát előre is köszönöm!

Ha hozzáértő műhelybe keveredik az ember, akkor kitárul előtte a fóliák tárháza és a szakértő szerelő segít a megfelelő kiválasztásában. A hővédelem nem jelenti azt, hogy sötétnek kell lennie a fóliának. A sötétítés általában esztétikai tuning vagy csak a hozzá nem értést tükrözi. A sötét fólia bentről nézve még napsütéses időben is komor látképet ad a világról, szürkületben és este jelentősen lerontja a kilátást. A sötétített autó viszont megfelel egy esztétikai elvárásnak, ami ízlés kérdése, ezt tartsuk tiszteletben.

Ha a hővédelem a cél, akkor erre vannak speciális fóliák, amin az átlátás kevéssé korlátozott és tökéletesen betöltik funkciójukat. A KRESZ is kitér erre, pontosan meghatározza, hogy milyen bizonylattal kell bírnia a beépített fóliának, melyik üvegfelületet lehet és milyen átláthatóságú fóliával ellátni és ezt a vizsgánál ellenőrzik is. Sokan hirdetik, hogy a fóliának biztonsági szerepe is van, mert törhetetlenné, vagyis inkább áthatolhatatlanná teszi az üveget. Ez azért nem minden autónál igaz. A régebbi, gumi kéderbe szerelt ablakok esetében (furgonok, kisbuszok) semmiféle áthatolhatatlanságról nem beszélhetünk. Az üveg igaz egyben marad egy törés esetén, de egyben kiesik a helyéről. A ragasztott üvegek szélei viszont erős kötésben vannak a karosszériával, így valóban a fólia összetartó ereje egy törés esetén megnöveli az áthatolás idejét, így valóban van biztonsági funkciója is.

Összefoglalva, van olyan fólia, ami az autó egyediségét szolgálja, van olyan, ami a hővédelmet valósítja meg, van, ami biztonsági funkcióval bír és van olyan, ami ezeket a funkciókat ötvözi, így mindenki megtalálhatja a számára legjobbat, csak megfelelő szakműhelyben kell keresni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu