Vonóhorog visszajelző az SX4-be

2014.05.09. 15:01

Tisztelt Kütyüdoktor!

Szeretnék egy vonóhorog visszajelzőt bekötni egy Suzuki SX4-be (2008). Megfelelő lenne a vezetőoldali küszöbnél megkeresni a hátsó lámpákhoz húzott irányjelző vezetékeket és megszakítva közbeiktatni egy kétkörös vonóhorog visszajelző "elektronikát"? Általánosságban pedig azt kérdezném, hogy ha egy autóban normál vezetékköteg van akkor az említett módszerrel bármely autóba hasonlóan lehet a visszajelzőt bekötni? Gyakorlatilag az egykörös visszajelző idejét múlt?

Várom megtisztelő válaszát, üdvözlettel: Gábor

Mindenképpen leválasztott megoldást ajánlok. Régen, amikor az autókat az örökkévalóságnak tervezték és a réz ára elérhető magasságban volt, a vezetékek alkalmasak voltak arra, hogy egy utánfutó plusz terhelését is elviseljék.

Akkor elegendő volt a vonóhorog csatlakozóját párhuzamosan kötni az autó hátsó izzóira és egy egyszerű terhelést figyelő elektronikával kiegészíteni, ami fegyelmeztetett az esetleges kontakthibára vagy kiégett izzóra. Ma nem ez a helyzet. Az autó vezetékei a gyári világítására vannak méretezve, nem viselnek el plusz terhelést. Sok gépkocsi elektronikusan figyeli a világítás megfelelőségét, egy megnövekedett terhelést, mint amit az utánfutó jelentene, hibaként értelmezi és ki is tiltja a túlterhelt kört.

Ajánlott olyan elektronikát választani, ami csak jeleket vesz a gyári áramkörről, nem terheli azt, a vonóhorog csatlakozóját külön tápellátásról látja el energiával. Mercedes, VW, Opel, Peugeot. esetében CAN-bus rendszerű modult kell választani, egyéb esetben hibát írna a computerbe. Vannak modulok, amik leválasztják a gépkocsi hátsó lámpáit, letiltják a tolatóradart. Természetesen ezek költségesebb megoldást jelentenek, mint a régi visszajelző, de nincs mit tenni, az autó megváltozott.

Vannak autótípusok, ahol a hátsó lámpa mellett előkészítés található a vonóhorog elektronikához, van, ahol a beszerelőnek kell a lámpa csatlakozóról leágazni. Egy elektronika bekötése nem nagy kihívás olyan embernek, aki kicsit is járatos a villamosság területén, a kapható modulok mind rendelkeznek bekötési rajzzal, ami könnyen értelmezhető. De, a vonóhorog beszerelését nem végezhetjük otthon, azt csak szakműhely teheti, hiszen különösen balesetveszélyes eszközről van szó. Ha a vonóhorgot szakműhely szereli, akkor a csatlakozó is, így az alapkérdés szerintem okafogyott.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu