A tolatóradar és az index furcsán összeakad

2017.12.30. 11:56

Tisztelt Kütyüdoktor!

Azt a furcsa jelenséget tapasztalom a nemrég vásárolt autómnál, hogy ha balra indexelve tolatok, a tolatóradar tápja az index villogásának ütemére elmegy-megjön, és ez folyamatos csipogást és villogást okoz. Jobbra vagy semerre sem indexeléskor minden rendben, a radar akkor kap tápot, ha hátramenetben van az autó. Hol lehet elrontva a bekötés?

Köszönettel Szilárd

Testhibának tűnik a jelenség. Ilyet produkál az a hátsó világítás, aminek nincs testpontja, mert a test hiányában az izzók egymáson keresztül zárják az áramkört, így össze vissza villognak. Ellenőrizze, hogy a lámpatest negatív vezetéke valóban testpont-e.

Ha nem, akkor kontakthibás a karosszériához csatlakozó pontja, amit csak meg kell csiszolgatni a helyes kontakt érdekében. Lehet szakadás az adott lámpatest belsejében vagy lehet kontakthibás a csatlakozója. Ne tévessze meg magát, csak működés közben mérjen, mert alaphelyzetben ön is az izzókon keresztül mérhet és megtévesztő eredményt kap. Kapcsolja be az indexet és tegyen próbalámpát a lámpatest csatlakozójának testpontja és az autó karosszériája közé. Ha villog, akkor nincs test, ha nem villog, akkor máshol van a baj.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu