Kollégám Audija eszi az olajat

2010.06.19. 12:07

Tisztelt Olajdoki!

Az egyik kollégámnak van agy 2005-ös Audi A6 2.0 PD TDi autója, az olajfogyasztásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
A szervizben azt mondták neki, normális, hogy eszi az olajat, ne foglalkozzon vele, töltse után. Mivel komolyan fontolgatom, hogy veszek egy ilyen típusú autót, engem azért érdekelne, hogy miért eszi az olajat, miért olyan természetes, hogy eszi, és ha nincs olajfolyás, hova tűnik az olaj?
Mit illik tudni erről a motorról ezzel kapcsolatban?

Előre is köszönöm.

Tisztelettel: Ferenc
Kedves Ferenc!

Valóban, egyes típusok gyárilag eszik az olajat. Ilyenkor a gyár megadja, hogy mennyi a "normális", és nem számít hibának, ha az olajfogyás ezen belül van. Ez az érték 0-tól 1 literig terjedhet 1000 kilométerenként. Szerencsére az utóbbit azért viszonylag ritkán engedik meg.
A hova tűnik kérdésre több válasz is van, sokszor ezek együttesen vezetnek olajfogyasztáshoz. Először is ott az olaj természetes illékonysága, vagyis párolgása. Ez nem csak azért gond, mert kevesebb lesz az olaj, hanem azért is, mert emiatt sűrűsödik. Mivel az olaj sűrűsége jelentősen befolyásolja a kenőképességét, ezért is kell az olajat bizonyos idő után akkor is lecserélni, ha nem jártak vele sokat. A teljesen szintetikus olajoknak kisebb az illékonyságuk, így ebben is felülmúlják a többi olajat.
Másik tényező a motor illesztései. Ezek lehetnek lazábbak vagy precízebbek. Ha lazábbak, akkor a motor működése során több olaj talál magának utat az égéstérbe, és ég el az üzemanyaggal együtt. Leginkább ez az az ok, amitől az egyes típusoknak más és más a megengedett olajfogyasztása.
Harmadik tényező az olaj viszkozitása. Minél alacsonyabb a nyári viszkozitás annál jobban kering és hűt az olaj, valamint annál üzemanyag-takarékosabb is. Azonban egy vékonyabb olaj könnyebben utat talál magának az égéstérbe. Így ha egy motorhoz 0W30-as vagy 5W30-as olajat írnak elő, akkor a gyártó is tudja, hogy meghibásodás nélkül is magasabb lesz az olajfogyasztás.
A negyedik ok már nem számít "normálisnak". Az olaj a szelepszár-szimeringek vagy a dugattyúgyűrűk mentén is bekerülhet az égéstérbe, ha azok rossz állapotban vannak. Ezt hívjuk belső tömítetlenségnek. Ilyenkor egy kompresszió mérés fel tudja fedni a hiba pontos okát. Nem szabad ilyenkor vastagabb olaj használatával "orvosolni" az olajfogyasztást, mert csak elfedi a problémát és később már a vastagabb olaj is fogyni kezd. Ugyanakkor az egyre vastagabb olaj használatának a motor kenése látja kárát.

Üdv,

Olajdoki