2011.02.20. 10:45

Tisztelt Olajdoki!
1999-es Punto (MK1) Sporting (86 1.2 16V) gépkocsim 200 000 km-nél meg lett gyuruzve, új szelepszár szimmeringeket is kapott, le lett síkolva a hengerfej. Tehát újra be kellett járatnom. Ami sikeresen megtörtént. Castrol Magnatec 10W-40 A3/B4 olajjal járattam, 5000 km-nél csere ugyanerre a típusra. Most 217 000 km-nél járok és szeretnék váltani Castrol Magnatec 5W-40 C3-ra mert hideg idoben picit ciripelnek a hidrotokék (kb 30-40 mp-ig). Sajnos sehol nem találtam választ a neten, hogy ez megengedett-e ehhez a motorhoz vagy sem. A gépkönyv szerint "Selenia kell bele 10W-40 és kész!". Amit persze nem tartok be, hiszen - részben elfogultságom és tapasztalataim végett - a Castrol jobban teljesít és jóval olcsóbb még az 5W-40 is. Mit javasol?

Üdv: Zsolt

Kedves Zsolt!

A motor beindítása után a hidrotőkék kapnak utoljára kenést, ezért megszokott, hogy hidegen ciripelnek. Ez műszaki problémát nem jelent, mindaddig, amíg rövid idő alatt elmúlik. Hogy melyik olaj képes ezt megakadályozni, az esetenként változó. Van akinek úgy múlik el, hogy 5W-s olajról vált 10W-sre, van akinek fordítva, és van akinek egyik sem segít. A Seléniához nem kötelező ragaszkodni, a két olaj minősége szerintem nagyjából hasonló.
Üdv,

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.