Swift 10w40-et vagy mást?

2015.05.13. 14:08

Tisztelt Olajdoktor,

98-as évjáratú Suzuki Swift 1.3-asba eddig 10w40-es olajat tettem. 150 ezer km körül van benne, de mostanában mintha picit jobban enné. Kb 1 éve lett szelepszárszimering és szelepvezető cserélve, minden egyéb cuccal amit ilyenkor kell, a hengerek / gyűrűk kopását is megmérettem, akkor 85 százalékosnak mondta a szerelő. Tömítések, szimeringek jók, nem folyik sehol az olaj. Most ismét itt az olajcsere ideje és azon töprengek, hogy van-e értelme másmilyen olajat tenni bele, vagy valamilyen adalékkal javítani a dolgon. Egyébként mindig betartom a 10 000-es cserét (2006 óta van nálam a gép) és minőségi olajat szoktam használni. Tanácsát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kisföldi Károly

Kedves Károly!

Az olaj minőségének nem az olajfogyás a fokmérője. Nem attól jó vagy rossz az olaj, hogy mennyire fogy. Ha ebből az irányból közelít, könnyen köthet ki ott, hogy lesz egy olyan olaja, ami nem fogy, de nem is védi jól a motort.

Egy félszintetikus, 10W40-es olaj továbbra is optimális választás ehhez a típushoz. Ha kicsit fogy, akkor csak töltsön utána, ha nagyon fogy, akkor már sajnos nem 85%-os az a motor. Az adalék átmenetileg segíthet, de nem hosszú távú megoldás.

Üdv, Olajdoki