Mekkora a már nem normális olajfogyasztás?

2019.01.13. 09:25

Tisztelt Olajdoktor!

Előzmények: Avensis 1,8, 230 000 km futással, jelenleg 2500 kilométerenként igényel egy liter motorolajpótlást.

Egy motorfelújításra szakosodott műhely szerint ez még normális, nem érdemes megbontani. Jelenleg úgy néz ki, az autó eladósorba kerül.

Kérdésem: ez az olajfogyasztás okot adhat arra, hogy egy vevő rejtett hiba miatt elálljon később a szerződéstől? Vagy ez még annyira normális valóban, hogy nem érdemes feljegyezni az adásvételiben. Létezik erre valamilyen előírás vagy általánosan elfogadott álláspont? Várom válaszát.

Üdvözlettel: Attila

Kedves Attila!

Azok a gyártók, amelyek adnak a kézikönyvben ezzel kapcsolatos adatot, általában 1 liter / 1000 kilométeres felső határt szoktak megadni. Ez a jelenleg Ön által tapasztalt adat 2,5 szerese. Ráadásul az olajfogyasztás függ a használat jellemzőitől (pl. sok autópályás közlekedés általában nagyobb olajfogyasztást jelent, a magasabb fordulatszám miatt) és a vezetési stílustól is. Tehát még az sem biztos, hogy a vevő ugyanazt tapasztalja mint Ön. Nem tudom, hogy mennyire állja ki mindez a jog próbáját, de szerintem ez nem minősül rejtett hibának.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.