Növessz falábat!

Opel Antara 2.2 CDTi

2011.06.30. 05:21

Az Antarát egyedül az ára teszi izgalmassá, ez viszont elég ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegye valaki a vásárlást, ha SUV-t szeretne. Már 7,8 millióért megvehetjük, de vajon érdemes-e?

Mi is puhultunk, ehhez kétség sem férhet, de itt nem csak erről van szó. Harsogjon a trombita, pörögjön a dob, örvendjetek, emberek! Az autóipar fejlődik, de tényleg. Az autók egyre jobbak, és ezt nagyon komolyan mondom. Hol vannak már a suta-buta, benzinpazarló automata váltók, az erőszakosan rángató turbómotorok vagy az ócska, lomha dízelek? Szerencsére mind eltűntek a süllyesztőben. Felhasználói szempontból nézve még a válság is a mi malmunkra hajtotta a vizet, nézzük csak meg, milyen autókat gyártanak az utóbbi időben a franciák.

Nehéz már úgy utálkozni, mint régen, és ez nagy dolog. Még a dízelek hangján kéne finomítani egy keveset, de ha ez megvan, elégedetten összeüthetik a tenyerüket a mérnökök a világ minden táján, és nyugodtan leülhetnek elszívni egy cigit, élvezni a lágy esti szellőt meg a naplementét. Utána már csak apróságok maradnak, hogyan legyen még kényelmesebb, még egyszerűbb vagy izgalmasabb az autózás, milyen új technológiák kellenek majd a csökkenő kőolajkészlet miatt, de az alapkérdéseket megválaszoltuk, hála sok-sok év szorgos munkájának.

Nem csoda tehát, hogy az amúgy továbbra is őszinte Totalcar az utóbbi időben kevés olyan cikket közölt, ami után az importőr felháborodottan, a pipától kivörösödött füllel emelte volna fel a telefont, hogy visszaküldjön minket oda, ahonnan érkeztünk, de félek, most megtörik ez a sorozat. Az Antarán találtam fogást, nem is akármilyet, még néhány karakter és itt fog feküdni két vállon.

De kezdjük az elején. A 2010-es, fészliftes Antara kinézetre alig különbözik a régitől. Elölről meg oldalról rendben van, hátulról ugyan kicsit suta, de nagy baj nincs vele. Pontosan azt hirdeti, ami miatt megveszik: olcsó és nagy vagyok. Szerencsére, ami munkát a dizájnon megspóroltak, a műszaki tartalomba tették bele. Az Opel új, kényelmesebb és pontosabb futóműről beszél, jobb szervóról, hatékonyabb hangszigetelésről és persze új, tisztább, erősebb és gazdaságosabb motorokról. De vajon mi igaz ebből?

Nekem, bevallom töredelmesen, már az előző változat is tetszett, igaz, az Antarát sosem vezettem, csak a testvérét, a Chevrolet Captivát. Ez a modell valóban kulturáltabb lett, a futóműve hangosan röhög a kátyúkon, kényelmesen siklik a legdurvább földutakon is, ugyanakkor nem teljesen halott, sőt, ahhoz képest, hogy milyen nagy az Antara, lehet vele kanyarodni, és egészen jól érezni a volánnál az utat. Ez persze nem csak a futómű érdeme, a szervo is jó: parkolásnál a kisujjunkkal is könnyedén tekergethetjük a kormányt, de nagy sebességnél felkeményedik, amennyire kell.