Igazi nyúlás. Kár érte, mert jó

Menetpróba: Fiat 500L 1.6 Multijet II. 1.4 Multiair Turbo DDCT

2012.10.22. 06:26

Már amikor először megláttam, Genfben, akkor is volt egy kis eztmárláttamvalahol-érzésem. De nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy hol. Úgy hívják az eredetit, hogy Mini Countryman.

Tannishusba, az Év Autója zsűri tesztvezetésére azonban nem csak a jelenleg kapható verzióit hozták el a Fiat 500L-nek, hanem két prototípust is. Volt rajtuk némi álca is. Megkérdeztük, hogy amúgy mi értelme ennyire leragasztani egy autót, amit már árulnak. A válasz tömören az volt, hogy érezzük, ez nem szériamodell, más jelentősége nincs. Ha megnézik a fekete autót, azon épp csak jelképes a ragasztócsík, viszont a piroson pár dolgot alaposabban letakartak – leginkább a világítótesteket.. Ennek egyszerűen az a magyarázata, hogy az amerikai piacra szánt változatról volt szó, amelyen az eddig nem látott lámpatesteket álcázták jobban. Ennek a változatnak egyébként az első lökhárítója is ducibb, a helyi előírások miatt

De mindegy, hogy Amerika vagy sem, az 500L formája nyúlás, akárhogy is nézem. Nézzék csak meg mondjuk oldalról:

A két képen elrejtettünk pár apró eltérést
A két képen elrejtettünk pár apró eltérést

A baj egyébként az, hogy nem csinálták meg annyira jóra, mint a Mini  Countrymant. A Fiat 500L nem kicsi autó, és egy ekkora járműnek egyszerűen nem áll jól ugyanaz a pofika, mint a miniautűr Fiat 500-asnak. Az 500L (L, mint nagy, sok-sok nyelven) méreteinek érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy a fényképeken a 17-es kerekek is icipici gurigáknak tűnnek alatta, Csikós szerint mintha valami óvodás kissrác rajzát látnánk az autóról. A Mini nemcsak az orr-kérdést oldotta meg jobban, hanem a kerekek arányainak a hangsúlyozását is. Egyszerűen körbeműanyagozták a kerékjáratokat, és lám, ugyanaz a kerékméret egy gyakorlatilag ugyanakkora bódé alatt sem tűnik szánalmasnak.

A Fiat barátságosabb, vagy bárgyúbb arcú, kinek melyik megfogalmazás tetszik jobban
A Fiat barátságosabb, vagy bárgyúbb arcú, kinek melyik megfogalmazás tetszik jobban

Nem tudom, hogyan lehetséges ez. Elvégre ez nem Kína, mifelénk cirka két-három évvel a szériagyártás megkezdése előtt véglegesítik a formát. Márpedig a Countryman alig két éve volt forgalomban, amikor a Fiatot bemutatták. Talán véletlen lenne mégis? Lehet, hogy csak ugyanazt dobta ki a számítógép, mint az oroszoknak, amikor a GAZellát tervezték, és véletlenül olyan lett, mint a Ford Transit?

Szavazzon!

Nézzük csak, vannak azért eltérések. Például a Fiaton elöl két tetőoszlop van, ami tényleg jót tesz a kilátásnak. Aztán meg...ha megnézik, a Fiat tetőszpojlere hátul felfelé kunkorodik. És van még egy apróság, bár az nem látszik kívülről. A Fiatnak van értelme. És ez még az én szememben is enyhítő körülmény.

A Mini ugyebár hivatalosan SUV, a Fiat viszont pici egyterű, tehát hivatalosan nem is ellenfelek. Hozzáteszem, hívhatjuk bárhogy, az egyetlen lényeges eltérés a méreteik között az, hogy a Mini alacsonyabb. Talán ezért van, hogy az ember kinyitja a Fiat ajtaját, és elszörnyülködik, hogy jesszusom, ez ekkora?! Igen. Ez ekkora.

  Mini Countryman Fiat 500L
Hosszúság 4097 4147
Szélesség 1789 1784
Magasság 1561 1658
Tengelytáv 2595 2612

És bár úgy tűnhet, hogy ez egy génkezelt Panda, valójában az 500L a Punto padlóját használja, erősen megnyújtott változatban, mondja a mérnök, akit kötelezően megkaptunk a prototípusok mellé. (A tengelytáv még a Lineáénál is nagyobb.) Szóval nem csoda, hogy ennyi hely van benne, mégis döbbenten állapítottuk meg, hogy hátul nagyobb, mint az új Mazda 6. Ráadásul az ülések magassága is természetes, pont tele talppal leér az ember lába, mint egy széken, és mivel picit magasabban ülünk, mint az első sorban, előre is ki lehet látni. A csomagtartó is igen rendes méretű, és szabadon növelhető, sőt, bepolcozható a kivehető padlólemezzel, és a hátsó ülések előre tologathatóak is. Semmi kétség, az 500L a Fiat ma kapható személyautói közül a legpraktikusabb, leszámítva persze a Freemontot, de az egyrészt egy Chrysler, másrészt szinte a duplájába kerül. Maradjunk annyiban, hogy ár-érték arányban mindenképp az 500L az egyik legjobb.