Nagyobb lett az arca

Bemutató: Skoda Octavia - 2017.

2017.02.20. 06:08

Ne legyenek illúzióink, a Skoda a VW csoport műszaki hátterére támaszkodva mára simán tudná hozni az Audik kifinomultságát, de muszáj annyit rontani a modelljein, hogy indokolt legyen a drágább márkák felára. Mintha a visszapillantótükör körül keletkező suhogás, a gumik felől érkező dübörgés vagy a TDI motorok alapjárati kerepelése mind azt duruzsolná a vezető fülébe: nem volt pénzed VW-re, csóró voltál az Audihoz.

Nem tolakodón, nem lesajnálón, de folyamatos nyomasztással. Egy új Skoda Octavia tervezésekor a legnehezebb értekezleteknek azokat képzelem, amiket a mennyit rontsunk rajta, hogy elég távol kerüljön a Volkswagen Golftól és az Audi A3-astól tematikával tartják. Egymásnak feszülnek a konszern drágább márkáinak érdekeit védő, illetve a mlada boleslavi mérnökök, és hosszan vitáznak a különböző zajok és vibrációk mértékének növelésén, a belső tér anyagainak silányításán vagy a kihagyandó extrákon.

Nyilván nem ez a helyzet, de nehéz elképzelni, hogy az apró hiányosságok, az a néhány pont, ahol bele lehet kötni mondjuk az új, ráncfelvarrott Octaviába, az nem szándékos, jól megfontolt tervezés eredménye. És azt is nehéz elképzelni, hogyha lehetne, akkor a csehek nem tudnák jobbra megcsinálni.

A konszern becsületére legyen mondva, néhány területen hagyja, hogy a Skoda kompenzáljon, és többet nyújtson, mint a VW, a Seat vagy az Audi. Az egyik ilyen a helykínálat, amely nem csupán a testvérmodellekét veri, de szinte minden Skoda tágasabb az összes többi konkurensnél is. Nincs még egy kompakt autó, amelyben akkora lenne a hely, mint az Octaviában és a csomagtartó is gigantikus: az ötajtósé alaphelyzetben 590, míg a kombié 610 literes és az ülések ledöntésével 1740-re bővíthető.

A másik terület, amiben a Skodák jobbak lehetnek drágább konszerntársaiknál, azok a praktikus kiegészítők, a mindennapi használatot könnyítő megoldások. Az egyszerűen okos gegek között akad néhány tényleg nagyon ötletes is.

Nem újdonság, de nagyon hasznos az üzemanyagtöltő ajtaja mögé rejtett jégkaparó, a telefonok induktív töltője (már ha telefon is tudja a funkciót), az autópálya- vagy parkolójegy szélvédő mögötti csiptetője, a zakók akasztói a hátsó üléseknél, a bevásárlószatyrok kampója és a rögzítőszemek a csomagtérben, a tablet tartója a hátsó sorban, a láthatósági mellény tárolófiókja a vezetőülés alatt, vagy az esernyőtartó.

A frissített Octaviában pedig már két USB kimenetet és egy 230 voltos dugaljt is találunk, a középkonzol pohártartójának alját pedig úgy alakították ki, hogy rögzítse a belerakott PET-palackot, és így egy kézzel is le lehessen csavarni a kupakját. A kombik csomagtartójának világítása pedig egy kipattintható, ledes zseblámpa. Eredeti helyén menet közben töltődik a fényforrás akksija, ráadásul mágneses, ezért a karosszériára tehető, ami egy éjjeli kerékcserénél tényleg fantasztikus segítség.

1996-os bemutatója óta a Skoda Octavia a márka legfontosabb modellje, három generációjából már több mint ötmillió példányt értékesítettek, ráadásul a csehek szerint tavaly a legnépszerűbb kombi volt Európában. Bevált a recept, így a főbb összetevőkön nem változtattak, csak a fűszerezést finomították. Az ötajtós 11, a kombi 8 milliméterrel lett hosszabb, és változott a hátsó nyomtáv is: ez 20 milliméterrel szélesebb. A facelift legszembetűnőbb újdonsága azonban az autó arca, ami az elődnél sokkal jellegzetesebb lett, ráadásul optikailag nagyobbnak is tűnik tőle az Octavia.

Az osztott lámpás orr egy előző generációs Mercedes E-osztályt idéz, a függőleges vonalakkal tagolt hűtőmaszk, amelynek közepén a radar fejegysége kapott helyet, nagyobb, komolyabb autónak mutatja az Octaviát. A forma frissítésére szánt energiák nagy részét elvitte az új arc, ezen kívül csupán az új lökhárítók és a C formájú helyzetjelzőt rejtő hátsó lámpa árulja el, hogy ez már az aktuális, harmadik Octavia generáció 2017-es változata.

Sok újdonságot az utastér sem tartogat, a formavilág és a felhasznált, kissé rusztikus anyagok sem változtak a tavalyi modellhez képest. Új viszont a négy infotainment-rendszer, amelyek közül a csúcsot jelentő Columbus változat egy 9,2 collos érintőképernyőn keresztül kezelhető. A bemutatón persze csak ilyennel szerelt autóval találkoztunk, és némi megszokás után jól boldogultunk a már a felé nyúló kezet is felismerő rendszerrel.

Magasabb felszereltség esetén az Octavia LTE gyorsaságú mobilnettel lóg a világhálón, és Wi-Fi-megosztást biztosít az utasoknak. Egy rakás Google-szolgáltatás érhető el a rendszeren keresztül, az Earth, a Street View, és a közlekedési hírek mellett a közelben elérhető szabad parkolóhelyekről, a benzinkutak árairól, az általános hírekről és az időjárásról is tájékozódhatunk a segítségével.

Szükség esetén nemcsak elérhetővé tesz egy csomó fontos információt, de a megfelelő helyre el is küldi magáról a Skoda. Vészhívás és automatikus baleseti jelentés, illetve segítséghívás műszaki hiba esetén a fontosabb szolgáltatások, amiket a központtal összekötött Octavia biztosít. De nemcsak a Skoda Care Connect központja, hanem az Octavia tulajdonos okostelefonja is kaphat információkat az autóról. Az app tudja a legutóbbi parkolás helyét, annak a környéknek és sebességhatárainak információit, a jármű állapotát, korábbi utazások menetadatait, de talán még ezeknél is fontosabb, hogy online riasztást ad, ha lopni próbálják az autót.

A modellciklus közepi Octavia-frissítés egyébként főként az olyan elektronikai kiegészítőket érintette, amelyek az autó és utasainak biztonságát hivatottak javítani. Az Octavia eddig is figyel a sávtartásra, a sofőr fáradtságára vagy az autó előtt haladók hirtelen fékezésére, felismerte a közlekedési táblákat és automatikusan kapcsolgatta a fényszórót. Ezek a rendszerek most önműködő manőverezéssel egészülnek ki, amely akár úgy is leparkolja az autót, hogy utánfutó van rajta. Már van távolságtartó tempomat, holttérfigyelő, tolatásnál mögöttes forgalomra figyelmeztető és gyalogosészlelő, városi vészfékező asszisztens is.

Ami közös a vezetési segédletekben, hogy mind jól működik: például a sávtartó asszisztens nem faltól-falig kormányoz, nem a felfestések között pingpongozva halad vele az autó, hanem igyekszik a sáv közepén maradni. Annyira finoman csinálja, hogy szinte csábít a kormány elengedésére, de nagyon hamar észreveszi, hogy egyedül vezet és követeli, hogy újra markoljuk meg a kormányt.

Octaviát vezetni egyébként nem büntetés, de nem is az az adrenalinban tocsogó, frenetikus élmény. Az egytől kétliteres lökettérfogatig négy TSI benzinmotort és négy TDI-t felvonultató kínálatból egy kézi váltós, ötajtós 1,4-es TSI-t, illetve egy összkerekes, hétfokozatú DSG váltós, kétliteres TDI kombit sikerült kipróbálnunk.

Fürge, kellemes, stabil, de unalmas: az Octavia közel tökéletesen hozza egy modern autó minden ismérvét, és elsősorban autópályán érzi jól magát. A nagy hely, a kényelmes ülések, a tökéletes ergonómia és a feláras Canton hifi szép hangja mind hosszú túrára csábít, és a bevezetőben említett hiányosságok csak az erre igazán érzékenyeknek rondítják el az összképet. És nekik sem nagyon. Minden kezelőszerv finoman és könnyen működik, a kormány kissé szintetikus, az alapáras futómű hangolásában pedig a feszesség még épp nem bántó.

A kisebb TSI-t vezetve olyan érzésem támad, hogy akinek a következő körben egy ilyet osztanak ki cégautóként, az nem panaszkodhat, de nem is lehet túl elégedett. Mindent jól tud azon a szinten, ami ma elvárható, de a képzeletbeli középvezető szerintem sokat és lelkesen kepesztene, túlórázna, könyökölne és nyomulna, hogy szinteket lépjen, és a következő körben már járjon neki egy Passat. Az Octavia olyan, mint amikor a jó tanuló felel: tudja, amit kell, nem okoz semmi meglepetést, de ezért nagyon nehéz igazán értékelni a tudását.

Aztán három extra meghozta a főnök vagyok érzést a legnagyobb turbódízellel szerelt kombiban. A csodásan kapcsolgató DSG váltó mechanikai finomsága, a hatalmas panoráma üvegtető napfényes luxusa és az Octaviához most először rendelhető, változó feszességű, adaptív lengéscsillapítók kényelme miatt szinte elmúlik a feszítő érzés, hogy ennél jobb, több vagy más kéne. Nem is nagyon hiszem, hogy a flottamenedzserek és valódi főnökök engedik majd, hogy a céges Octaviákba ilyesmik kerüljenek.