Kisdízeles HÉV-pótló

Használtteszt: Ford Fiesta 1,4 TDCi – 2009.

2018.06.19. 07:10 Módosítva: 2018.06.19. 07:10

Két sarokpontban lehet bízni: a puhán csukódó ajtókban és a jó futóműben. Tudja ezt egy 235 ezret futott 2009-es Fiesta is?

Túlzás. Ez jut eszembe a hatodik generációs Fiestáról akár a külsejét, akár a belterét nézem. Nincs benne semmi bántó, egyáltalán nem hivalkodó, egyszerűen mindenhol az az érzetem támad, mintha a formatervezők idő előtt végeztek volna a feladatukkal, de a gyáriak azt kérték, dolgozzanak még egy kicsit. A oszlopig húzott első lámpák, brutális meredekségű övvonal, lőrésszerű hátsó ablak, a gyártó sajtóanyagai szerint kortárs mobiltelefonokéra hasonlító középkonzol? Ugyan már! Elég lett volna a potmétereket egy fokkal lejjebb tekerni és minden rendben lett volna, ami sikerült is a platformtárs Mazda 2-nél.

Az üdítő zöldek, kanárisárgák, gyöngyházbordók mellett furcsa, hogy a tulajdonos pont egy rejtőzködő, régi BKV-kéket választott. Gyanítom, hogy valami raktáron lévő autóról lehetett szó, mert a klímán, a két első elektromos ablakon és az MP3-as CD-rádión kívül semmi nincs benne. Az 1,4-es TDCi dízellel valóságos Volánbusz/HÉV-pótlóként üzemelt, agglomerációból jártak be vele Budapestre. Azon ritka esetek egyike, amikor egy kis dízelt arra használnak, amire való.

Kívülről horpadásoknak, rosszul futó vonalaknak nyoma sincs, csupán az első lökhárítóra került néhány karcolás. Talán jobban oda kell majd figyelnie a leendő tulajdonosnak a jobb első sárvédőív műanyag burkolóelemére, ami levált a karosszériáról, így a nedvesség, téli só akadálytalanul rághatja majd az egyébként a motorháztetőt leszámítva most még ép kasznit.

Ford Fiesta 1,4 TDCi forgalomba helyezési és honosítási költségek [Ft]
Vagyonszerzési illeték 22 500
Forgalmi 6 000
Törzskönyv 6 000
Eredetiségvizsgálat 17 000
Regadó 62 400
Rendszám 8 500
Kötelező biztosítás (26 éves férfi, 2,5 éves jogsi) 46 279 Ft-tól

Bent érvényesült az olcsó, de tartós elv. Nem rossz hozzáérni az anyagokhoz, de mindenen érezni, hogy inkább hosszú időre tervezték, mint érzelgős taperolásra. Ennek megfelelően minden egyben van, működik, nem kell sokat hunyorítani, hogy hibátlannak tekintsük a használt Fiesta belterét. A hátsó ajtó műanyagfelületén van egy kis karcolás, és a kormány... na, az rondán néz ki. Szegény alapból is kicsit nagyobb átmérőjű a szükségesnél, így kilenc év elteltével pedig nem csak a logó kopott meg rajta, hanem a karima is. Az említett mobiltelefon-középkonzol továbbra sem tetszik, az egyengombokkal csak azt sikerült elérni, hogy menet közben nehéz kitapintani odafigyelés nélkül, mit szeretnénk megnyomni. Szerencsére ez nem túl nagy ügy egy ilyen alacsony felszereltségű Fiestánál.

Ilyen kis dízellel szerelt autónál biztosan az lesz az első kérdés, hozzányúltak-e már a kettős tömegű lendkerékhez, vagy a turbóhoz. Jó hír, hogy 200 ezer kilométernél előbbit a teljes kuplungszerkezettel és a vezérléssel együtt cserélték, így jó darabig csak a turbó, a részecskeszűrő vagy az EGR miatt kell aggódni. Szerencsére a javítási költségek dízel mércével egészen alacsonyak, hiszen PSA-Ford közös fejlesztésű 1,4-est rengeteg autóba szerelték. Megtalálhatjuk Peugeot-kban, Mazdákban, Citroënekben, sőt, egyes piacokon a Suzuki Lianákban is.

A nyolcszelepes, töltőlevegő-hűtő nélküli turbódízel a megbízhatóbb konstrukciók közé tartozik. Gyakran előforduló hiba a légtelenítő kézipumpán keletkező lyuk, ami miatt levegősödhet az üzemanyagrendszer. Hajlamos a segédberendezéseket hajtó hosszbordásszíj is elszakadni. Ebből akkor lesz súlyos probléma, ha az elszakadt hosszbordás szíj beszorul a főtengely fogazott tárcsája és a vezérműszíj közé, hiszen olyankor a vezérlés átugrik, a dugattyúk összeverik a szelepeket - nagygenerál, vagy motorblokkcsere a vége rossz esetben.

Az elektromos EGR is okozhat kellemetlen pillanatokat: koromlerakódás, megszorulás és más elektromos hibák szoktak előfordulni. A főtengely ékszíjtárcsa alatti tárcsáján lévő jeladó hibája miatt rángathat az autó, vagy akár meg is állhat. Jó esetben ilyenkor csak szétcsúszott a jeladó csatlakozója, rosszabb esetben zárlatos lett a rendszer.

Alkatrész megnevezése Alkatrész márkája Bárdi Autó bruttó kisker ár (egységár)
Akkumulátor Exide 31 990 Ft
Kettős tömegű lendkerék LUK 252 989 Ft
Levegőszűrő Alco 3 032 Ft
Pollenszűrő Bárdi Autó 3 419 Ft
Lengéscsillapító / első 1 db Gabriel-TRW 21 499 Ft
Lengéscsillapító / hátsó 1 db Bilstein 66 869 Ft
Fékbetét első garnitúra Japanparts 15 281 Ft
Kuplungszett LUK 119 989 Ft

A második kérdés nyilván az lesz, hogy milyen vezetni? Nos, hát olyan. Városban nehezen épül fel a turbó nyomás, emiatt közelít az idegesítőhöz, néhány perc dugóban araszolás után a pokolba kívántam az egészet. Nyilván hozzá lehet szokni, de 1500-as fordulatszám alatt game over, így egy véget nem érő bakkecskézés az egész. A klímával ráadásul hatványozottan rosszabb lesz a helyzet, ilyenkor szinte képtelenség kulturáltan közlekedni az autóval. A helyzeten tovább ront a csupán ötfokozatú, kellemetlenül kapcsolható váltó. Az egyetlen dolog, ami jó benne, hogy relatíve keveset ejt a fordulaton felváltásnál (500-at) és azt is fürgén teszi. A műszerfalon 2000-nél jelenik meg a felváltást jelző nyíl, és ez körülbelül reális is. Így városban probléma nélkül el lehet vele járni 5,3 liter körül, az országúton pedig 5 liter alá csökken a fogyasztás.

És ott már van is létjogosultsága ennek a motornak. Nyilván, ha valamit egyszer megmozdítottak, utána nem nagy kunszt gurulni vele, de az 1,4 TDCi nagyon kulturáltan és csendesen jár, igazi hosszútávfutó. A papíron erősebbik 1,6-os TDCi is PSA-Ford közös fejlesztés, de a korai beszámolók szerint hangosabb és érdemben nem sokkal erősebb motor, mint az 1.4 TDCi.

Benzinesekből kezdetben csak szívók voltak. Azokból a leggyengébb 1,25 litereseket jobb kerülni lomhaságuk miatt, az 1,4-es 96 lóerős változata viszont már szépen repíti az alig több mint egytonnás kocsit. És persze ott van a 200 lóerős ST200-változat, ha valaki a jogosítványát szeretné veszélyeztetni. A hosszú modellciklus (2008-2017) miatt ez a Fiesta sem kerülte el a turbósítást. A 2013-as facelifttel jött az Aston Martin-stílusú hűtőrács és az ezres, háromhengeres Ecoboost turbómotor, amiről ugyan bevallotta a gyár, hogy 250 ezer kilométeres futásteljesítményre tervezték, de az eddigi tapasztalatok alapján azt tudják is az egyes példányok.

Biztonság

A 2008-ban megjelent Fiesta volt a Ford első kisautója, amely ötcsillagos értékelést kapott az EuroNCAP töréstesztjén. Az eredmény azonban némiképp csalóka, hiszen egy gazdagon felszerelt modell érte el ezt a minősítést, amiben még térdlégzsákokat is elhelyezett a gyártó. Sajnos a piac teli van olyan Trend felszereltségű autókkal, amilyen a tesztelt példány is volt. Ebben elhagyták az egyébként kikapcsolhatatlan ESP-t és a légzsákok zömét is (csak 2 van benne).

A Fiesta nem csak a frontális ütközési teszten szerepelt jól. A gyermekek védelmére négy csillagot kapott az ötből, és a gyalogosoknál is csak egy csillag hiányzott a maximális pontszámhoz.

Ha kevés is, de ebben a generációban is megmaradt valami a Fiesta játékosságából. Ez volt az első európai Ford, amibe már elektromos szervokormányt szereltek, ami jót tesz a fogyasztásnak, de némiképp elvesz a vezetési élményből. Kevesebb visszajelzést kapunk az útról, viszont továbbra is fordulékony, kellemesen vezethető autó maradt. A 235 ezer kilométert csupán a kátyúknál az első futóműből érkező finom rezgés tudatja velünk. Érdemes lesz a következő tulajdonosnak ránéznie a lengéscsillapítókra, lengőkar gömbfejekre, esetleg a kormányösszekötőre. Egyébként nincs túl sok baj egy ilyen Fiestával. A bő 20 darab Népítélet nem valami nagy merítés, de az általuk adott 7,9-es átlag elég jónak számít. Néhány tulajdonos az elromló ablaktörlőmotorra és csomagtérajtóra panaszkodott.

Megszeretni az együtt töltött napok alatt se tudtam ezt a Fiestát, de igazán bántani őszintén nem tudnám. Kényelmesen el lehet férni benne elöl, és a meredeken emelkedő övvonal miatt kicsit ablakfelületeket leszámítva, a hátul ülő utasoknak sem lesz rossz dolga. Amit itt nagyon mérlegelni kell majd, az a felhasználási terület. A kipróbált Fiesta 9 évesen, 235 ezer valós kilométerrel kicsivel több mint egymillió forintba kerül, amivel generációján belül az olcsóbb példányok közé tartozik. Nem olyan rég elvégeztek rajta egy sor költséges beavatkozást, így akár az is lehet, hogy évekig elszolgál különösebb probléma nélkül. Boldog csak akkor lesz a következő tulajdonosa, ha elfogadja, hogy az ördög egy modern dízelnél sosem alszik, és valóban hosszabb távokra, mindennapos ingázásra keres egy praktikus autót, amivel könnyű befurakodni a maradék P+R parkolóhelyekre.

Kíváncsiságból azért ránéztem a platformtárs, véleményem szerint sokkal pofásabb, második generációs Mazda 2-re. Nagyjából 100-200 ezer forinttal kérnek érte többet, ami nekem mondjuk, meg is érné, ha nem jutna eszembe, hogy mostanában mennyi horrortörténet kering a Mazdák korrózióvédelméről. Így lehet, maradnék inkább mégiscsak a Fiestánál, de próbálnék valami színes, világos belsejű változatot keresni. Mivel a kínálat sokkal nagyobb, mint a Mazdánál, könnyebb is lesz válogatni.

A Fiestát az Autócentrum Rómaitól kaptuk.

A műszaki adatokért kattintson ide!
   Ford Fiesta 1,4 TDCi – 2009.
Üzemanyag gázolaj
Lökettérfogat (cm3) 1399
Hengerek száma/elrendezése 4/soros
Teljesítmény kW (LE)/1/perc 50 (68)/6000
Nyomaték Nm/1/perc 160/1750
Könyezetvédelmi besorolás Euro 4
Váltó 5 fokozatú, manuális
Végsebesség km/óra 164
Gyorsulás 0-100 km/órára mp 14,8
Kombinált fogyasztás l/100 km 4,3
Saját tömeg kg 1030
Hosszúság mm 3950
Szélesség mm 1722
Magasság mm 1481
Tengelytáv mm 2489
Csomagtartó l 295
Tank mérete (l) 45
Újkori alapár Ft 3 775 000-tól (1,4 TDCi Ghia)

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.