Egyszerre olcsó, jó és szép?

Használtteszt: Peugeot 207 1.4 HDI Trendy – 2012.

2018.11.14. 15:49 Módosítva: 2018.11.14. 16:38

Kétféleképpen lehet viszonyulni egy használt Peugeot 207-eshez. Aki eddig német, esetleg japán autót hajtott, vagy volt már baja franciával, az előítéletes lesz. Aki eddig francia autót hajtott, és még nem volt baja franciával, szintén előítéletes lesz, de másképp. Lesz még valami, amiben mindkét tábor egyet fog érteni: a pozitív vagy negatív értelemben vett csalódás, amikor vezetik.

A hétköznapi autók megítélésekor meglehetősen felszínes vagyok. Könnyen magukkal ragadnak az érdekes formák, s ha nem bújnék annyi felhasználói véleményt, könnyen beleszaladnék a jóba. Ez volt az egyik oka, hogy izgatottan vártam, mit tud egy hatéves Peugeot 207-es, hiszen a típus 2006-os megjelenésekor készített tesztek alapján úgy tűnt, itt kezdődött a Peugeot minőségbeli felkapaszkodása. Nézzék csak, hogy vélekedett róla Winkler!

Az Autócentrum Rómaitól kölcsönkért 207-es a modellciklus végéről való, ráncfelvarrott, 2012-es, háromajtós, 185 ezer kilométeres futásteljesítménnyel és 1,4-es HDI dízelmotorral. Ezt az autót Franciaországból hozták be, így az ottani parkolási szokásokat ismerve nem meglepő, hogy látni néhány apró sérülést a lökhárítókon.

A 207-esnek remek kiállása van, formája a 206-oshoz hasonlóan kiállta az idő próbáját, de ezt leszámítva nem sok közös van a két modellben.

Karosszériaváltozatok

A 2006-2012 között gyártott 207-est a három és 5 ajtós ferdehátún kívül rengeteg változatban kínálták. Már a gyártás elején piacra dobták az SW kombiváltozatot (337 literes csomagtartóval), és nem sokkal később követte a keménytetős CC (kupé-kabrió) kivitel is. Utolsóként az Urban kivitel érkezett, ami egy a körbeműanyagozott, emelt futóművű kombi. Készült sportváltozat is RC néven az 1,6-os turbómotor 174 lóerős változatával. A 2009-es modellfrissítést a kicsit szűkebbre vett első lökhárítóról és a módosított hátsó lámpákról (LED csík, fehér betét) lehet felismerni.

Habár a 206-os évi közel félmilliós darabszámaitól elmaradt, masszívan a válságban megjelent típustól azért nem rossz a stabil évi 300-400 ezres darabszám. Elődjét újonnan mindenki imádta még úgy is, hogy jártak hozzá a jellemző Peugeot-s nyűgök, így adja magát, hogy hátha a 207-esnél már sikerült ezeket a hibákat javítani. Sajnos csak részben.

Az undorítóra kopott, gombnyomásra rapszodikusan reagáló kulcs még bocsánatos bűn, ahogy a nyikorgó ajtó is banális hiba, főleg, hogy beülve ismét azt tapasztaljuk, minden rendben, nincs itt semmi látnivaló. Egy utángyártott kulcshéj itthon 1-2 ezer forintért megvehető, az ajtóhatárolókat szintén ki lehet cserélni és ez sem kerül sokba. A 207 utastere kellemes, főleg ezzel a finoman adagolt kályhaezüsttel. Vékony szövet borítja a műszerfal felső részét és ugyanez került az ajtókönyöklőkre is, ami rengeteget dob a komfortérzeten.

Néhány, használatból eredő karcolást leszámítva sehol egy lemállás, szemre egyben maradt az autó belseje. A 206-osban sokat szidott üléspozíció is javult, cserébe viszont a magasabbak közül sokan panaszkodnak arra, hogy a középkonzol miatt kevés hely jut a jobb térdnek. Nekem a 175 centimmel teljesen oké volt minden és bár kicsit szűkösen, de magam mögött is elfértem. A háromajtósság se akkora tragédia, mert óriási az ajtó, könnyű bejutni a hátsó üléssorra.

Peugeot 207 forgalomba helyezési és honosítási költségek [Ft]
Vagyonszerzési illeték 27 500
Forgalmi 6 000
Törzskönyv 6 000
Eredetiségvizsgálat 17 000
Regadó 21 125
Rendszám 8 500
Kötelező biztosítás (26 éves férfi, 2,5 éves jogsi) 56 376 Ft-tól

Eddig semmi különös, a Peugeot-kkal sosem álló helyzetben volt a gond, hanem elindulás után. Sajnos ebbe a sorba a 207-es is beleillik. Az első métereken még minden rendben, hiszen például a váltó kapcsolási érzete hipertérugrás a 206-oshoz képest. Nem lötyög, határozott a megvezetése, ezeket a tulajdonságait megtartja 185 ezer kilométer után is. Puhán fordul a kormány, a dízel csendes, kellemetlen vibrációt sem érezni. Az élménylufit az első kátyúk pukkasztják ki: sajnos a 207-es elődjéhez hasonlóan zörög. Hallani zajokat a műszerfalból és a futómű felől is, amely ráadásul egy kicsit ráz is.

A helyzet súlyosbodik, ha elhagyjuk a várost. A Népítéletekben többen panaszkodnak a változó rásegítésű kormány furcsa működésére, amit magam is megtapasztaltam egy tempósabban vett kanyarban. Semmi extrára nem kell gondolni, csak be akartam venni egy kicsit feltöredezett aszfaltú hetvenes kanyart hetven kilométeres óránkénti sebességgel. A művelet közben hirtelen olyan érzésem támadt, mintha az autó le akarna esni az útról. Dőlt a kaszni, túl sokat kellett forgatni a kormányon, természetellenesnek érződött az egész manőver. Érdekes, hogy míg nekem kifehéredtek az ujjaim a kormányon, addig a velem utazók semmit nem vettek észre a drámából, szóval biztos hozzá lehet szokni, de valahogy máshogy képzelem a biztonságos autózást.

Mennyire biztonságos?

A 207-es még pont ki tudta használni az EuroNCAP korabeli kiskapuit, hiszen egy hét légzsákos kivitel járt a teszten, amely meg is kapta az ötcsillagos felnőtt utasvédelmi minősítést. Alapáron csak négy légzsákot adtak a kis Peugeot-hoz és a kipörgésgátló sem volt még alapáras, miközben az öt fejtámla és az Isofix-előkészítés szerencsére a legolcsóbb kivitelben is megtalálható. A gyerekek és a gyalogosok biztonságát vizsgáló teszteknél egy-egy csillagot veszített a 207-es, így kategóriája egyik legbiztonságosabb autójának számított annak idején.

Később nem is nagyon tapasztaltam ilyesmit, de kedvem sem volt gyorsan menni. A komótos autózásban kiváló társam volt a 68 lóerős, 1,4-es közös nyomócsöves turbódízel motor, amely városban ugyan pont elég, országúton viszont tízszer átgondoltam, mire volt bátorságom megelőzni egy buszt. Tizenegyedjére szúrtam egy hármast, de olyan érzésem támadt, hogy az előzésnek soha nem lesz vége. Lehet, hogy a busz sofőrje rálépett a gázpedálra. Csodát persze nem is kell várni a 15 másodperces 0-100-tól, de tényleg azok vegyenek ilyet, akiknek nem gond, ha inkább nem előznek. Az alapdízel egyetlen pozitívuma, hogy még úgy is elvan 5 liter/100 kilométer körüli átlagfogyasztással, hogy szinte folyamatosan padlógázzal kell vele közlekedni.

Motorpaletta

Szerencsére ehhez a modellhez eleinte még kapható volt a régi PSA TU-sorozat 1,4-es és 1,6-os szívómotorja. Ezek nem túl erősek (75, 90 és 110 lóerő), de sokkal megbízhatóbbak a későbbi, BMW-vel közös fejlesztésű VTI, illetve a THP jelzésű motoroknál. Az újabb benzinmotorokra jellemző a vezérműlánc nyúlása, és a VTI-nél a változó szelepvezérlést állító fogaskerekek hibája, illetve a magas olajfogyasztás sem meglepő. Az turbóval szerelt (THP) Prince motoroknál a Novoth Tibi által is megénekelt kokszosodás okozhat gondokat az említett lánc- és a szelepvezérlés problémákon felül, de a turbóhalál is súlyos pénzeket nyelhet el.

Aki jó dízelt akar, az 1,6-ost válassza, de figyeljen oda, hogy melyiket és milyen állapotú példányt vesz a nevére. A gyártáseleji változatok (16 szelep, 90 vagy 110 lóerő) akár részecskeszűrő nélküliek is lehetnek, ami valamelyest olcsóbbá teszi a fenntartást, de ezeknek az esetében csak Euro IV-es környezetvédelmi besorolást kapunk. Persze ezeken is előfordulhatnak kifújó porlasztócsúcsok, amit cicergő hang és a motortérben, illetve utastérben érzett füstszag kísér. Ez a hiba hosszú távon elkokszolja a motorolajat és megöli a turbót. EGR-szelep szintén elkoszolódhat, ha kitisztítják érdemes a porlasztócsúcsokat is ellenőriztetni, hisz sokszor az okoz EGR/turbóproblémát, hogy a rossz befecskendező telekormolja az olajat, illetve a kipufogórendszert. A gyártás végi HDI-k már részecskeszűrősek és Euro V-ösek (8 szelep, 95 vagy 115 LE). A gyengébb motorokhoz általában nem társul kettős tömegű lendkerék, de biztosat csak alvázszám alapján lehet kideríteni.

A kuplungcsere egy egyszerű változat esetén, munkadíjjal 120-150 ezer forint körül alakul (a tesztelt autóban cserélték), kettős tömegűnél ugyanez akár a duplája is lehet. Vezérlést a dízeleken 180 000 vagy 240 000 km elteltével kell cserélni és szintén csak az alvázszám alapján azonosítható be az intervallum. A részecskeszűrőt (FAP) érdemes kitisztíttatni, de sorozatos eltömődését nem csak a városi használat, hanem akár egy rossz befecskendező is okozhatja. Ha cserélni kell, az 150 000 Ft körüli kiadással számolhatunk - de ez szintén függ a motor pontos típusától. A részecskeszűrőt adalékanyag segítségével regenerálják ezek az autók, amelynek feltöltése márkaszervizben 60 ezer forint körül alakul, de ha elromlik a szivattyúja, azt csak a tartállyal együtt lehet cserélni, ami újabb 80-90 ezer forint. A fűtőradiátor szokott még eltömődni és ha a mosás sem segít rajta, cseréje munkadíjjal 80 ezer forintba kerül.

Váltóból nem volt túl nagy választék, szinte az összes 207-est ötsebességes kézi váltóval szerelték. Kivétel az erősebbik 1,6-os dízel, amelyhez hatfokozatú járt, míg a 120 lóerős, 1,6-os benzineshez lehetett kérni régi vágású, négysebességes automatát is.

Aki biztosra akar menni, keressen egy régebbi sorozatból származó szívó benzines kivitelt, aki pedig sokat autópályázik, annak egy gondosan karbantartott, hatfokozatú váltóval társított 1,6 HDI ajánlható, a türelmesebbeknek pedig esetleg az 1,4 HDI, feltéve, hogy képesek elfogadni a menetdinamikai korlátait. 

A 207-es úgy menthetné meg az irháját, ha megbízható lenne, amivel kapcsolatban kétségkívül tetten érhető némi javulás. A 206-oshoz képest majdnem egy teljes ponttal jobbra, 7,46-ra értékelték népítélkezőink, ami már megfelel a nagy átlagnak. A gyakran kiégő izzókkal azért számolni kell és a kipufogó hővédő lemeze is hajlamos elfáradni. Korai példányoknál gyakori volt a műszerfalvilágítás hibája, és a jóval bosszantóbb antipollution fault hibaüzenet (főleg 1,4 VTi és a szívó 1,6-os motornál). A jelzést egyebek mellett a nem megfelelő üzemanyag-levegő keverék, dízeleknél a részecskeszűrő vagy az EGR, illetve akár egy banális szoftveres hiba is okozhatja. Előfordul, hogy végül magától eltűnik a kijelzőről. Összesen egyébként hat nagyobb visszahívási akciót hirdettek a 207-es modellciklusa során, ami átlagosnak mondható. Az alábbi hibákról van szó:

  • Szoftverhiba miatt indokolatlan vészüzemmódba kapcsolás az automata váltós, szívó 1,6-os változatoknál (2007. január-májusi gyártás)
  • A motor relé-egysége idővel meghibásodhat, ami kihathat az autó egyéb részeire is (2008. február-júniusi gyártás)
  • A hátsó felfüggesztés rugója kidörzsölheti a fékcsövet (2010. október-novemberi gyártás)
  • Az akkumulátor negatív pólusára kötött kábel rövid lehet, ami így könnyedén elszakadhat (2011.január-februári gyártás)
  • Az akkumulátor földeléskábele szintén problémás (2010. április-októberi és 2012. júliusi gyártás)
Alkatrész megnevezése Alkatrész márkája Bárdi Autó bruttó kisker ár (egységár)
Akkumulátor Exide 28 989 Ft
Levegőszűrő WIX 2 998 Ft
Pollenszűrő Alco 4 154 Ft
Lengéscsillapító / hátsó 1 db Bilstein 18 805 Ft
Első fékbetét garnitúra Juratek 8 305 Ft
Turbófeltöltő Turbo Motor 121 857 Ft
Nagynyomású szivattyú Bosch 340 716 Ft

Ez a hibalista nem olyan szörnyű, úgyhogy aki beleszeret a 207-es cicaszemeibe, valószínűleg nem követ el őrültséget. A hazai kínálat bőséges, a leglevedlettebb példányokat 700 ezerért vesztegetik, míg a tetején a kabriók és az RC-változatok trónolnak kétmillió forint körüli áron. A kipróbált példányért 1,2 milliót kér a kereskedés, így nagyjából az árskála közepén mozog, ami reális. Ha viszolyogna a zörgő anyagoktól, de nem akar lemondani az érdekesebb formáról, vessen néhány pillantást a korabeli Seat Ibizákra vagy egy Fiat Grande Puntóra. Ezek nem csak hasonló ársávban mozognak mint a kis Peugeot, de kicsit nagyobb a csomagtartójuk és a hátsó üléssorban is jobban el lehet férni.

A műszaki adatokért kattintson ide!
   Peugeot 207 1,4 HDI Trendy – 2012.
Üzemanyag gázolaj
Lökettérfogat (cm3) 1398
Hengerek száma/elrendezése 4/soros
Teljesítmény kW (LE)/1/perc 50 (68)/4400
Nyomaték Nm/1/perc 160/2000
Könyezetvédelmi besorolás Euro 5
Váltó 5 fokozatú, manuális
Végsebesség km/óra 166
Gyorsulás 0-100 km/órára mp 15
Kombinált fogyasztás l/100 km 4,1
Saját tömeg kg 1198
Hosszúság mm 4045
Szélesség mm 1748
Magasság mm 1472
Tengelytáv mm 2540
Csomagtartó l 270
Tank mérete (l) 50
Újkori alapár 4.219.000 Ft

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.