A kalandvágyó csajok nyertek

Teszt: Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid AWD-i - 2021

2022.01.26. 12:36

Adatlap Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i - 2022

  • 1490 cm3-es,soros 3 hengeres benzin+elektromos
  • 116 LE @ 5500 rpm
  • 120 Nm @ 3800 rpm
  • fokozatmentes automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    11.8 másodperc
  • Végsebesség:
    170 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.1 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    5.1 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    5.1 l/100km
  • 10 800 000 Ft

Az országot teleplakátolták vele, ami jelzi: a Toyota sokat vár a Yaris Cross bevezetésétől. A névválasztás azonban csalóka, mert itt nem csak annyi történt, hogy gumicsizmát húztak a Yaris karcsú bokájára: új testben fejlesztett a műszaki tartalom. Az eredmény ütős.

Magyar pénztárcával szemlélve rémisztő ármozgásokat produkál a piac az elmúlt években: az olcsó tömegautókat szinte teljesen eltörölték. Könnyű ezért Brüsszelre mutogatni, ahol szigorú aktív- és passzív biztonsági előírásokkal, illetve környezetvédelmi normákkal igyekeznek ember- és emberiség-barát autók gyártását kikényszeríteni. De szerintem a vásárlóerő változása legalább ilyen fontos hatás. Európa nyugati felén, tehát ahol az itteni autógyártók pénzük javát megkeresik, teljesen általánossá vált a finanszírozott vásárlás. A havi részlet azonban csak kicsit lesz nagyobb, ha drágábbat választunk, így elfogyott a kereslet az olcsó kocsikra. A városaink azonban nem lettek tágasabbak, tehát a kicsi autó továbbra is kell, így született meg a tízmillió forint felett kínált terepjáró Yaris.

A képen látható autó ugyanis nem a 6,1 millió forintos alapmodell az óriásplakátról, hanem a Hybrid AWD-i Executive Monotone Smart változat, amit ezzel a csodás aranymetál fényezéssel 10,8 millióért adnak. Sok pénz egy Yaris méretű autóért, de azért a Cross nagyobb, mint a Yaris. Kivéve a tengelytávot, és valószínűleg emiatt a hátsó ülést: oda már bejutni is nehéz. A kicsi ajtó döbbenetesen szűkre nyílik, ami felnőttnek kényelmetlen, gyereket beemelni pedig rossz. Mikor aztán sikerül beülni, megértem, miért ilyen szégyenlős: 170 centi felett kényelmetlen hátul. A kicsi lábtér megnagyobbításáért meredek és rövid az ülőlap, a támla is meredek, a plafon közel. Szóval ez a kocsi inkább két személynek való, a hátsó sor csak pótülés, rövid utakra.

Bezzeg a csomagtartó egészen más tészta: 397 literre növekedett a puttony, a Yarisnál 24 centivel hosszabb és 2 centivel szélesebb Cross fenekében. Ez több mint száz liter plusz, bár a próbált autóban kevesebbet kaptunk, ugyanis a hátsó tengely hajtása 320 literre csökkenti a rakteret. Még az se rossz, de azért az ellenfelei, mint például a Mazda CX-3, az Opel Mokka, a Renault Captur vagy a Ford Puma, több cuccot nyelnek el. Különösen a négyszáz liter felett járó Ford és Renault. De azért itt álljunk meg egy szóra: az ellenfelei mind kizárólag fronthajtással kaphatók, mert ebben a kategóriában merőben szokatlan, hogy összkerékhajtást kínál valaki.

Annyira szokatlan dolog ez, hogy a helyet eddig melegen tartó Toyota C-HR, ami csak egy fél kategóriával nagyobb, szintén kizárólag elől hajt. A Vitara és a Duster is ilyen fél számmal nagyobb dolgok, ahogy a Mokka X is az volt - aki ilyen apró testben akarta minden kerekét hajtva tudni, annak eddig csak a Fiat Panda nyújtott mentsvárt. Persze a Yaris Cross négy változatából is csak ez, a legdrágább tud hátulról tolni. A megoldás hasonló, mint a Rav4 esetében: az első hajtás változatlan és kardán sincs, hanem plusz villanymotor kerül a hátsó kerekek közé. A maximális rendszerteljesítmény marad 116 lóerő, mint a fronthajtásos hibrid esetében, tehát a hátsó motort csak csúszós helyzetekre, kiegészítő szerepre szánták. De arra pont elég, hogy a Yaris Cross kapaszkodó képességben a SUV és crossover népesség nagy hányadát maga mögé utasítsa.

Szerencsére esett hó a tesztidőszak alatt, a terep állásban pedig kikapcsolható a kipörgésgátló, így a lelki szemeim előtt már világraszóló drifteket láttam, mintha csak a GR Yaris kis fogyasztású változata lenne – ezek azonban elmaradtak. A villanyhajtásban egyszerűen nincs elég szufla, a kocsi mindig elsősorban húz és csak kicsit, segítségképpen tol. Azonban ha jaszkari helyett egyszerűen odaérnénk valahová, akkor már ez is óriási dolog: megfelelő téli gumikon elképesztően magabiztos a Yaris Cross Hybrid AWD mozgása, csúszós aszfalton és behavazott traktornyomban egyaránt. Oké, hogy mély sárban hamar elakadna városias szoknyái miatt, és hogy mindenkinek van egy története arról, amikor még ilyenebb utakon jött szembe valami tapasztalt helyi arc egy szakadt Dacia 1310-zel. De vegyük észre, hogy a célcsoport nem akar képzett pilótává válni, vad terepeket meghódítani. Csak odaérni szeretnének, mondjuk például az esőben pocsolyás földút végén a lovardába, gond és küzdelem nélkül. Minden másra meg ott a GR.

Az összkerékhajtásnak van egy olyan előnye is, hogy a többi változat csatolt lengőkaros hátsó futóműve helyett multi-link jár hozzá. Bár manapság már nem szokás támolygó romokkal rémisztgetni a vevőket, de a sima hibrid Yarisszal kapcsolatban erős emlékem, hogy kanyargós utakon kissé bizonytalan volt, és összehasonlítva kiderült, hogy nem olyan stabil, vezető-barát, mint egy Swift. A Yaris Cross 3,5 centi emelést kapott, emiatt érezhetően felkeményítették, hogy ne dőljön. Ez, meg a drágább futómű azonban azt eredményezte, hogy feltűnően stabil, magabiztos, dinamikus a mozgása, kanyarodik, mint egy kisangyal. Megkockáztatom, hogy a Ford Puma mellett se maradna szégyenben, pedig abból nem csak az ST-t jó vezetni.

A komfort is csak egy kicsit romlott a felkeményítéstől, még pont nem ráz, csak amolyan németesen sprőd a Yaris Cross futása. Az alapmotorhoz, amit Corollában próbáltam, egyszerűbb futómű és valószínűleg puhább csillapítás jár, amivel más lenne az élmény. Mindenesetre itt a drágább végeken a vezetőülés pont elég kényelmes, hogy feledtesse a keményített futómű felől érkező támadásokat. Sőt, a vezető egész környezete komfortos, még könyöktámasz is befért a két ülés közé. Talán csak a bal térdnél elhelyezett kapcsolók (kormányfűtés, reflektor-automatika, ESP és mások) nehezen előtalálhatók, ezen túl mindössze annyi megjegyzésem van, hogy a Yaris Cross furcsa mód a Corolla komolykodó óracsoportját kapta, nem Yaris játékosát.

A sok igényes megoldástól tehát már majdnem tökéletes világjáró lett a Yaris Cross Hybrid AWD, egyetlen pont van csak, ahol kivillan a városi kisautó kategória: az autópályás menet. Bár jó az egyenesfutása és bírja a tempót, a szélzaj viszont elég sok, és a 116 lóerő küzd egy kicsit, ha tényleg haladni akarunk. Jellemző, hogy éppen autópályán fogyaszt a legtöbbet egy ilyen pici hibrid, bezzeg városban, ahol akár kilométerek jöhetnek össze tisztán villanyhajtással, nagyon takarékos. Végül 5,8 liter jött ki 100 kilométerre, ami egyrészt jó, másrészt tuti, hogy ezt részben a hideg és az elnehezült jobb lábam okozta – a nagyobb és erősebb C-HR hibrid beérte 5,1-el nálam.

Az AWD változat 8,7 millió Comfort felszereltséggel, amihez 480 ezer forintos Tech csomag még ajánlott, és én a szép színt is kötelezővé tenném, ha már ilyen vagány a kocsi kiállása. De ott meg lehet állni, az Executive felszereltség többlete csak rongyrázás, jobb nem lesz tőle a Yaris Cross. Mielött bárki károgni kezdene ezeken a számokon, az a siralmas helyzet, hogy az ellenfelei hasonló magasságban mozognak, hibrid rendszer és összkerékhajtás nélkül. A Captur és a Citroën C3 Aircross ránézésre jobb ajánlat, de ha kihagyjuk az AWD-t, máris közelít a Toyota. Egyedül a Fiat Panda 4x4 tud tényleg olcsóbb lenni, cserébe jóval kisebb és gyengébb is. Meg aztán itthon össze sem hasonlítható a Fiat és a Toyota márka elfogadottsága.

Az átlagos magyar pénztárca felől nézve döbbenetes kilenc millió felett fizetni egy puccos városi bevásárlókocsiért, és bár nem szeretek így általánosítani, de itt megkerülhetetlen, hogy ezt első sorban nőknek szánták. Szerencsére azonban nem csak a stílus, a divat írja jóvá az árát: a Yaris Cross négykerék-hajtással tényleg többet tud, mint a sima Yaris. Van olyan vagány és ügyes kocsi, mint amilyennek mutatja magát. És mivel Toyota jelvény van az orrán, semmi kétségem afelől, hogy bőven akadnak majd jelentkezők rá.

Totalcar értékelés - Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i - 2022

Meglehetős pénzt kérnek egy kocsiért, amiben szinte értelmezhetetlen a hátsó ülés. Minden másban azonban annyira ügyes az összkerék-hajtású Yaris Cross, hogy még így is remek.