Ne fogyassz!

Teszt: Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC - 2007

2007.03.05. 08:04

Adatlap Opel Corsa Cosmo - 2006

 • 1248 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
 • 90 LE @ 4000 rpm
 • 200 Nm @ 1750 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  12.7 másodperc
 • Végsebesség:
  172 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  4.6 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  5.9 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  3.8 l/100km
 • 4 308 000 Ft

A sajtóanyag szerint 5,9 litert fogyaszt városban; természetesen nem hittük el. Kipróbáltuk, nyomtuk neki, tankoltunk, kiszámoltuk: 5,5-öt evett.


Nemcsak kívülről tűnik nagynak, belül is tágas

A Corsa a nép autója. A nép mindig is szerette, hűen kitartott az olcsó és megbízható kisautó mellett, ami mára nem is olyan olcsó és kicsi. Miközben e sorokat írtam, tekintetem az íróasztalon heverő 1995-ös autókatalógusra tévedt, és pusztán a kíváncsiság kedvéért belekukkantottam. Az akkori Astra, tudják, az F, a tojás, mindössze 5 centivel volt hosszabb, tengelytávja gyakorlatilag megegyezett az új Corsáéval, és most kapaszkodjanak meg: keskenyebb és jóval alacsonyabb volt.

Ennyit számít egy évtized, ennyit nőnek az autók, hogy az új modellek bevezetésekor a PR-osok elmondhassák, 7 centivel szélesebb, 5 centivel magasabb, 25 literrel több, satöbbi. Ez nekünk egyrészről jó, hiszen az autók belső tere a külső paraméterekkel egyetemben jócskán megnőtt, így sokkal kényelmesebbek lettek, viszont az áruk is nőtt, a méretük miatt pedig már nem olyan egyszerű parkolni velük a városban.


Egyértelmű Opel-arc, mégis könnyen megkülönböztethető nagyobb testvéreitől

A Colt, a Yaris és a Clio még alulról súrolják a bűvös négyméteres határt, a Grande Punto és a Peugeot 207 azonban már túlhaladt rajta. A Corsa a maga 3999 milliméterével az arany középút. Manapság egy kisautó hossza 4 méter körül van. Ez a trend. De lesz az négy és fél is. Nem is olyan soká.


Konzervatív formák, színek

Ezek után persze azon sem csodálkozik senki, hogy a fapados Corsa, a gyakorlatilag használhatatlanul puritán és alulmotorizált egyliteres, 60 lóerős benzines változat a maga 18,2 másodperces gyorsulásával és 150 km/h-s végsebességével 2,6 millióba kerül, és egy valamirevaló modellért 3,5-4,5 milliót kell fizetni.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Corsa drága, hanem hogy a kisautók drágultak meg nagyon. Persze a Corsa sem olcsó, a beugró modell áráért megvehetjük a legolcsóbb Fiestát plusz tíz lóerővel. A legolcsóbb Coltért plusz 15 lóerővel csak 2,4 milliót kérnek, az öt lóerővel erősebb alap-Clio is 100 000 forinttal olcsóbb, hogy a 92 lovas, 2,2 millióért elvihető Swiftről ne is beszéljünk. A piacon ma a Punto, a 207-es Peugeot és a Corsa, vagyis a három legfrissebb, legnagyobb méretű modell a legdrágább.


Hangos, fordulat alatt halott, de fordulaton meggyőző

De térjünk rá végre a tesztautóra, az erősebbik, azaz 90 lóerős 1,3-as turbódízel Corsára. A dizájnját már a Winkler kivesézte, ha esetleg kihagyott valamit, az Jermann kolléga cikkében egészen biztosan benne van. Elég az hozzá, hogy kívülről innovatív, jópofa, belül viszont kifejezetten konzervatív. De a tesztautó nem is a külseje, nem is a belseje, hanem a motorja miatt volt érdekes.


A műszeregység sivár

Az Opel kétféle 1,3-as dízelt kínál a Corsához. A kisebbik 75 lóerős, meglehetősen vérszegény. 0-100-ra 14,5 másodperc, végsebesség 163 km/h. Ez a kilencvenlovas változat viszont gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint az 1,4-es benzinmotor - vagyis röhögve veri mind az egyliteres, mind az 1,2-es benzinest -, csak a fogyasztása kedvezőbb.


Agresszív vonalak, telitalálat

Totalcar értékelés - Opel Corsa Cosmo - 2006

Csinos külső, konzervatív belső. Az alacsony fordulaton halott, de fordulaton is csak közepesen erős motor nagyon hangos, viszont jól fogyaszt. Precíz váltó, kényelmes, de határozott, nagyon csöndes futómű.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.