Schizophrenia (hasadásos elmezavar)

2008.01.24. 00:01

Kis nyomás a gázon, és a böszme nagy motor bárhol, bármikor képes csikorgásra bírni a hátsó kerekeket. De van-e erre igény a Mercedes közepes méretű limuzinjának vásárlókörében?

Megvolt rovatunkban azokról az autókról írunk, melyekről már írtunk, de más motorral, más kasztnival, más hűtőmaszkkal újra karmaink közé kerültek. Dízel helyett benzin, lépcsős helyett csapott far, agresszívabb ködlámpák, új fényszórók, amelyek követik a motorháztető vonalát, elegánsabb hűtőmaszk, 30 százalékkal merevebb karosszéria; szóval egy fészlift a modellciklus derekán: ha ezek is megvoltak nekünk, itt számolunk be róluk. Értelemszerűen főként arról, ami más bennük a korábban részletesen kitárgyalt modellekhez képest.

Nagy kedvencem az E osztályos Merci, mindig felfrissülve, kipihent tagokkal, rendezett gondolatokkal szállok ki belőle. Benzines vagy dízel, automata vagy kézi, kombi vagy szedán, szinte mindegy. Az ember csak tolja a birodalmi csillagot, és érzi, hogy az egész világ érette forog.

Nincs ez másképp a legdrágább dízelváltozat, a V8-as E 420 CDI esetében sem. Relaxálok a szellőztetett bőrfotelben, birizgálok valamit az ezergombos műszerfalon, suhanok a sztrádán, vagy araszolok a dugóban, követem a csillagot, élvezem az AirMatic fantázianevű légrugót, ilyen lehet a repülőszőnyeg. Érzem, hogy biztonságban vagyok, semmi baj nem érhet. Csak azt nem érzem, hogy tökéletes autóban ülök. Mert ez egy kicsit több mint a tökéletes. Ahogy Lorenzó mondta volt, ha tetszenek még emlékezni rá, egy kicsit tú maccs.

A V6-os dízel, a 320-as, a 280-es, az igen, azokkal semmi bajom nincs. Úgy néznek ki, mint egy biztonságos, kényelmes, tágas, erős, csendes luxusautó, beülök, és nahát: egy biztonságos, kényelmes, tágas, erős, csendes luxusautóban találom magam. A kocsi tartósságot és masszivitást ígér, és hát, khm, szóval már ez a legutolsó generáció talán nem lesz olyan beteges, mint az első E-k némelyike. (Majd a taxisok elmondják, elégedettek-e.) Egy AMG változat brutális erőt, agilitást sugall, az ember beleül, és megkapja. No de ez a V8-as kerregő?

A skizofrénia (schizophrenia), vagy hasadásos elmezavar egy kóros állapotra, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlására utal. Maga a szó a görög szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból származik. Emiatt a skizofréniát a köznyelv néha tévesen a disszociatív személyiség kórképpel azonosítja. A valóságban azonban a skizofrénia nem azonos a többszörös személyiséggel.

Forrás: wikipedia

314 lóerő, de ami még kápráztatóbb, 730 Nm! Mit csináljunk ezekkel a számokkal? Megvan! Már megint beszorult egy kamion a ferihegyi gyorsforgalmi aluljárójába? Küldjük oda a 420-ast, majd kirántja. Más élethelyzetben nem tudom elképzelni, hogy ki lehessen használni azt a többletet, ami a 320-ashoz képest ebben a motorban megvan.