Veszélyes, négycsillagos mini

2009.04.23. 04:00

Frontális ütközésnél támad a műszerfal és minden, ami alatta van, oldalütközésnél pedig nagy a bordák terhelése. A gyerekekre viszont vigyáz a keményen gázoló Daihatsu Cuore. Jutalma négy régi csillag.

A Daihatsu Cuore törékeny kis mininek tűnik, és az is. Hogy mást ne mondjak, az üres tömege 813 kilogramm, és ha ennek tükrében nézzük az eredményeit, akkor nem is vizsgázott olyan rosszul. Persze a frontális ütközésnél jó nagy pofont kapott a karosszéria, az A-oszlop például 35 milliméterrel csusszant hátrébb, de azért a túlélőtér nagyrészt megmaradt. Pedig drasztikus elmozdulást több ponton is mértek az Euro NCAP mérnökei.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

Teszteredmények:

Összesítés: 25
Frontális: 10,9 Oldalsó: 12,8 Biztonságiöv-emlékeztető: 1
Gyermekbiztonság: 32
Gyalogosbiztonság: 12

     
  Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén   Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén   Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A menetirány szerint a bal oldalra épített kormánykerék például felfelé 44, hátra 18, míg balra 24 millimétert mozdult el a 64 km/órás becsapódás erejének hatására. A leghosszabb vándorutat azonban a kuplungpedál tette meg: 122 milliméternyit csúszott hátrébb. A legdurvább veszélyt azonban nem ez, hanem a műszerfal burkolata alatti kemény alkatrészek jelentik. A kormányoszlop és a rászerelt szervomotor, a gyújtáskapcsoló és a kesztyűtartófedél miatt mind a sofőr, mind az első utas combjánál jelentősnek, közepes mértékűnek ítélik a sérülésveszélyt.

További aggodalomra ad okot, hogy az utasoldali légzsák olyan erővel és lendülettel robbant az ott ülő dummy arcába és mellkasába, ami szintén okozhat kisebb sebesüléseket. Pedig a Cuore nemcsak első lufikkal, de övfeszítőkkel és överő-határolókkal is felszerelt miniautó, viszont az oldalsó és fejlégzsákok hiányoznak belőle.

Ez meg is látszik az oldalütközési vizsgálat eredményén. Amikor a deformációra is képes alumíniumtömböt szállító kocsi oldalról 50 km/órás sebességgel a Cuorénak ütközik, a vezetőülésen helyet foglaló bábu komoly veszélyben van. Elsősorban a mellkas sérülésének lehetősége nagy, sőt, a felsőtestet érő ütés akár olyan erejű lehet, hogy azt a gerincoszlop is megérzi. Ilyen eredmények mellett gyűjtött a Cuore összesen 25 pontot és négy, régi norma szerinti csillagot a felnőtt utasok védelmére.

Ami a gyermekek védelmét illeti, itt valamivel jobb a helyzet. Mind a másfél éves, Britax Römer Babysafe Plus Universal gyermekülésben helyet foglaló, mind a háromesztendős, Britax Römer Duo Plus Universal gyerekülésbe ültetett gyermek biztonságban van a kis Daihatsu fedélzetén, ezt jelzi az Euro NCAP 32 pontja és három csillaga is. Egyetlen fontos dolog miatt fanyalogtak a tesztelők, mégpedig azért, mert a nagyobb baba összesített terhelése az ideálisnál magasabb szintű volt. És persze jött a Veresegyházi Asszonykórust idéző jajveszékelés arról, hogy hiába lehet az első ülés előtti légzsákot kikapcsolni, az ide menetiránynak háttal beépített gyerekülés veszélyeire az autó nem elég harsányan hívja fel a figyelmet. A szokásos lemez forog akkor is, amikor a légzsák állapotának visszajelzését, illetve az Isofix rögzítési pontok megjelölését reklamálják az Euro NCAP bírái.

A gyalogosteszten két soványka csillagot és alig 12 pontot zsákolt a Cuore, ami persze nem meglepő egy ilyen tömpe orrú mininél. A motorháztető éle veszélyes szablyaként vadászik a járókelők lábára, ráadásul azok a részek sem igazán puhák és védelmezők, ahová a gyalogosok feje csapódik be.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.