Fiat Doblo (2004)

Fiat Doblo (2004)

2004.11.29. 20:31

A Fiat Doblo Panorama eredményein meglátszik a teherautós vérvonal hatása.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 10(63%) Oldalsó 13(72%) Összesítés 23 Gyermekbiztonság 34(69%) Gyalogosbiztonság 1(3%)

 
   
   

Buszlimuzinság és haszonjárműség határán egyensúlyoz a Doblo: Cargo néven, kongó vaskasztnijú áruszállító, Panorama változata pedig tágas, nagy ablakokkal ellátott mini félszerzet. Az NCAP utóbbit tesztelte, és az eredményen meglátszanak a teherautós vonások, az autó gázolási és gyalogosbiztonsági mutatói csapnivalóak. Legjobban a gyerekek jártak.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Roppant gyengén teljesített a frontális teszten, a kasztni erősen deformálódott, a lábtér sérült, a kormánykerék elmozdult. Előfeszített, erőhatárolóval ellátott övek és egyszakaszos első légzsákok enyhítették az ütközés káros hatásait, ennek ellenére a bábuk mellkasán magas terhelést mértek. A lábak védelmét nem sikerült megoldani, a térdek és combok komoly veszélyben forogtak a helyéből kimozduló kormányszerkezet miatt.
Az oldalütközést is rosszul tűrte a Doblo, a bábuk mellkasán, gerincén és hasán rögzített műszerek kifejezetten nagy mértékű, káros erőhatásokról árulkodtak.
Arccal előre, Kiddy Life típusú székekbe ültették a gyerekbábukat. Az ülés jól védett az oldalütközés ellen, de a kisebbik gyereknél magas volt a mellkasi terhelés. Az első utasoldali légzsákot a kesztyűtartóba rejtett kapcsolóval lehet deaktiválni. A matricázás minősége közepes, a légzsákkal szemben menetiránnyal ellentétesen elhelyezett gyerekülés veszélyeit nem taglalják a feliratok.
A kockaorrú Doblo csak egy pontot kapott a járókelők biztonságára, az elgázolt gyalogosokat szinte semmi sem óvja.
A Doblo alapban két első légzsákkal, előfeszített, erőhatárolt első biztonsági övekkel és ABS-szel kerül forgalomba, az extralistáról választható tétel az oldallégzsák.