Nagyon fogy az Alpine A110

2017.12.06. 07:23

Jó reggelt kívánunk december 6-án, a Mikulás máris meghozta a friss Hidegindítót. Ma a Miklósok ünneplik névnapjukat, az évből pedig még 25 nap van hátra. Finnországban a függetlenség, Spanyolországban az alkotmány napját ünneplik. Hazánkban ma változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadékra nem kell számítani.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Öt napon belül elkapkodták az új Alpine A110 sportkocsi első, Premiere Edition nevű szériájának minden darabját. Az idén Genfben bemutatott, és már igen régóta várt modellből ebben a kivitelben mindössze 1955 példány készül, 58500 eurót kérnek értük. Ha a Premiere Editionök gyártása lezárul, akkor kezdenek hozzá a sima A110-esekhez. Csak emlékeztetőül: az autóba 1,8 literes turbómotort építenek, a 252 lóerőnek mindössze 1080 kilót kell mozgatnia. (carbuzz)
  • Hamarosan összkerékhajtást is kínálhat a 3-asokhoz és 6-osokhoz a Mazda. A japánok nemrég mutatták be a 6-os frissített változatát, amely már turbómotort is kap, de az amerikai piacon állítólag nagyon várják már a négykerékhajtású kiviteleket. A márka észak-amerikai részlegének ügyvezetője szerint jelenleg nem tudnak erre megoldást kínálni, de már megkérte a kutatás-fejlesztési részleget, hogy dolgozzák ki a probléma megoldását. (carthrottle)
  • A Ford szerint Kína lesz a kulcsa a villanyautó-forradalomnak. Ebben olyannyira bíznak, hogy 2025-ig mintegy 15 elektromos és plug-in hibrid modellt terveznek bemutatni az országban. Kínában több olyan intézkedést is bevezettek a közelmúltban, amely a villanyautók terjedését segítheti elő, sőt a gyártóknak már bizonyos mennyiségű elektromos járművet elő is kell állítaniuk ahhoz, hogy ne veszítsék el a benzinesek és dízelek forgalmazásának jogát. (carscoops)

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Néhány héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a tizenkilencedik rész.

19. A kép bal oldali részén látható autó melyik esetben tartózkodik ezen a helyen szabálytalanul?

a.) Ha négy perce állt meg, a vezető benne ül és telefonál.

b.) Ha két perce állt meg, a vezető beszaladt a trafikba, és egy percen belül tovább indul.

Helyes válasz: b

Magyarázat:

A képen egy merőlegesen kialakított várakozóhelyet láthatunk, a személygépkocsi az itt parkoló autók előtt tartózkodik.

A KRESZ külön foglalkozik ezzel az esettel, amikor azt, írtja, hogy:

„Tilos várakozni ott, ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja.”

Ebből viszont az is következik, hogy a várakozás ugyan tiltott, de a megállás nem. Abban az esetben, ha a vezető elhagyja a járművét, akár csak egyetlen percre is, várakozás történik, ami ezen a helyen tilos. Ha viszont benne ül, akkor 5 percig csak megállásnak, ez viszont megengedett.

Nagyon sokan reklamáltak, hogy hibás ez a kérdés. Mint kiderült azok, akik figyelmetlenül olvasták el a kérdést, és azt hitték, hogy a feladvány a szabályosan itt tartózkodóról szól.

Anno – december 6.

  • 1992-ben e napon utasította el Svájc lakossága népszavazáson az EU-csatlakozást.
  • 1974-ben Budapesten felavatták a Deák téri aluljárót.
  • 1956-ban rendezték a melbourne-i vérfürdő néven elhíresült vízilabda-mérkőzést.
  • Szintén 1956-ban tartóztatták le Nelson Mandelát tiltott politikai tevékenység vádjával.
  • 1768-ban Skóciában megjelent az Encyclopaedia Britannica első kiadása.

Totalcar retró

Tegnap a Totalcaron

  • Csikós élete egyik legszürreálisabb élményén van túl talán, hiszen versenypályán vezethette az idei bajnok DTM-es versenyautóját. Hogy mit is érzett pontosan? Itt igyekezett szavakba önteni.
  • Annak pedig már Winkler próbált utánajárni, mitől megy igazán állatul egy hajó. A válaszért klikk ide.

Mai műsor

"Megfeszülnek az autógyártók, hogy az autózást újra érdekesnek mutassák, hiszen a fiatalabb generáció számára nem cool. A nyugati társadalmak öregszenek, egyre nagyobb a 65 év felettiek súlya, ezzel párhuzamosan kevesebben születnek. Növekszenek az energiaárak, főleg itthon jóval meredekebben, mint az életszínvonal, ráadásul a környezettudatosság is egyre trendibb" - Sturcz Anti tesztje az ezres turbós Polóról.

Cukor

  • Több mint 1,8 millió dollárért, azaz 480 millió forintért kelt el Paul McCartney egykori Aston Martinja. Talán nem is meglepő az összeg, korábban írtunk arról, hogy akár kétmillió dollárt is el tudtak volna képzelni érte a szakemberek. Ugyanezen az árverésen Ringo Starr 1966-os Radford-Minije 137 ezer dollárt ért, de többek közt Elton John Rolls-Royce-a és Madonna esküvői autója is új gazdára talált. (motorauthority)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ha már a Mikulás a városba érkezett, hallgassuk Frank Sinatrát: