2017.03.02. 07:28

Szinte mindenki szembesült már azzal a kihívással, hogy egy autós ismerősének kellett ajándékot választania. Ez a különböző szubkultúrák, márkák, csodatevő eszközök harcában gyakran nem egyszerű feladat. Segítünk leegyszerűsíteni a választást.

Mielőtt azonban rátérnénk a tuti ajándékokra, fontos leszögezni, hogy mik azok, amiket semmiképpen nem érdemes megvennünk egy autósnak – már, ha szeretnénk, hogy örüljön is az ajándéknak. Ha nem tudjuk biztosan, hogy milyen ízlése van a barátunknak/családtagunknak, akkor kerüljük a márkaspecifikus ajándékokat. Egy audis valószínűleg nem fog örülni egy opeles pólónak, de egy Ferrari-fan sem 100%, hogy Lamborghini parfümre vágyik.

A0D5708

Ha már szagok, az autós illatósító sem a legszimpatikusabb választás. Azon kívül, hogy hordoz magában egy diszkrét utalást az autóban uralkodó rossz szagokra, még az is lehet, hogy olyan típussal rendelkezik, amiben van beépített, gyári illatosító. Ráadásul ki tudja, lehet olyan illatot fogunk ki, amire allergiás az ajándékozott. Csak akkor vegyünk autós illatosítót, ha tudjuk, hogy milyet használ és láthatóan már kifogyóban van.

Ne vegyen fogyasztáscsökkentő csodakütyüket, USB-stickeket sem, hiszen köztudottan átverés a 99%-uk. Ami esetleg mégis lejjebb tudja vinni a fogyasztást, az vagy olyan kis mértékben teszi azt, hogy az elhanyagolható, vagy szimplán a vezetési szokásainkon változtat valamilyen trükkel.

Most pedig lássuk végre mi az, aminek valószínűleg bármilyen autós barátja örülni fog.

Valamilyen hasznos kütyü az autóba

hd.png

Léteznek olyan kiegészítők, amik valóban hozzátesznek az autózás élményéhez. A pedál tuning és a fogyasztáscsökkentő helyett inkább nézze meg, hogy a megajándékozni kívánt ismerőse autójában van-e hűthető/fűthető italtartó, vagy a sebességet és más fontos adatokat a szélvédőre kivetítő head-up-display. Utóbbi komolyabb hangzása ellenére már néhány ezer forinttól elérhető, és akár egy 15 éves autóba is könnyedén beszerelhető. Ha igazán biztosra akar menni, válasszon GPS-szel szerelt változatot, ami akármilyen autóba jó lesz.

Irodalom

heynes.png

A digitális forradalom ellenére a könyv valahogy csak nem akar kimenni a divatból. Szerencsére, hiszen ez egy újabb kiapadhatatlan ajándékforrást jelent. A népszerű könyvesboltokban még ma is elég nagy választékból válogathatunk, ha autóőrültnek szeretnénk vásárolni valamit. A nagyobb méretű, többnyire szép fotókkal operáló kiadványok mellett a kisebb formátumú, gyakran szakmaibb darabokra is bukkanhatunk. Itt is érdemes megkérdezni előbb az ajándékozottat, hogy mit szeret, nehogy lyukra fussunk mondjuk egy ralis évkönyvvel egy Nascar rajongónak.

Élményvezetés

Manapság akár egy alacsony kategóriájú formula versenyautóba is be lehet ültetni valakit néhány kör erejéig – és ehhez nem kellenek súlyos százezrek. Persze nem feltétlenül kell pályaautózásra vinni azt, akit láthatóan egyáltalán nem izgatnak az efféle sportok, így a kevésbé benzinvérűeknek akár egy erősebb utcai autó lehet hosszú ideig emlékezetes élmény.

Attól sem kell tartani, hogy baleset lenne a dologból, hiszen az ilyen vezetéseken képzett instruktorok ülnek a sofőr mellett, maga a vezetés pedig gyakran zárt pályán történik.

Gyár- vagy múzeumlátogatás

Sokan nem tudják, hogy hazánkban mindegyik autógyárban van lehetőség gyárlátogatásra – sokszor teljesen ingyen. A választék már szerencsére elég nagy, Győrben, Esztergomban, Szentgotthárdon és Kecskeméten is találni összeszerelő üzemet. Érdemes azonban jó előre kitervelni a dolgot, hiszen szinte mindenhová óriási a túljelentkezés.

DSC01554

Bár a Közlekedési Múzeum átépítés miatt éppen zárva van, de Európában számos lehetőség van igazi életre szóló autós múzeum-élményekre. A müncheni BMW Welt egészen közel van, nyugatabbra a sochaux-i Peugeot múzeum jöhet szóba, de egy-egy Angliában élő ismerősnek szuper ajándék lehet a McLaren főhadiszállására, a wokingi MCT-be tett látogatás is.

Vezetéstechnikai tréning

Gyakran ismételt mantra, hogy a tanulóvezetők sikeres vizsga után csak papírt kapnak arról, hogy vezethetnek autót, azonban az igazi tudáshoz tapasztalat kell. A legtöbb autóvezető azonban hiába válik hamar rutinossá, az igazán rázós szituációkra nincs felkészülve – és ez teljesen független attól, hogy kezdő vagy tapasztalt sofőrről van szó.

A vezetéstechnikai tréningek pont ezért nem fognak sohasem kimenni a divatból, hiszen minden autós számára tudnak újat mutatni. A mesterségesen generált veszélyhelyzetekben képzett instruktorok tanítják meg, hogy mit kell tenni, ha valós szituációban kerül a vezető szorult helyzetbe. Attól sem kell tartani, ha a megajándékozni kívánt barátunk már volt ilyen tanfolyamon, hiszen a szakemberek általában legalább évenkénti ismétlést javasolnak és számos változat között lehet választani (téli, off road, nagysebességű...).

Nyereménybetétkönyv

Az ajándékok jolly-jokere ez, hiszen nem kell túl sokat gondolkodni rajta, csak be kell fizetni a megfelelő összeget (10 ezer forintos betétekről van szó), és átadni szerettünknek az összeg fejében kapott ajándékkártyát. Ez a fajta befektetés újra reneszánszát éli az elmúlt években, hiszen bőven millión felül van azoknak a száma, akik így pihentetik a pénzüket. Ennek köszönhetően megnőtt a megnyerhető autók száma és értéke is. Olyannyira, hogy manapság a legszerencsésebbek akár Ford Mustangot is nyerhetnek.

A cikket a Brand & Content készítette az FHB Bank, a Takarék csoport tagja megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.