A cikket az OTP Bank támogatta

Félmillió a zsebben: ebből is lehet családi autó

2017.12.28. 07:54

Kriszta egyedülálló anyuka, 10 és 4 és fél éves gyerekekkel. Olyan ötajtós autót keres, aminek nagy a csomagtartója, hétvégénként ugyanis gyakran útra kel a család, főleg rokonlátogatás, kirándulás, síelés a program. A keret: 1,2 millió forint, amiből 500 ezer forint készpénz áll Kriszta rendelkezésére, a többit hitelből fedezné. Azt, hogy ez mire elég, és mit kap akkor, ha valamennyivel több pénzt szán a kocsira, Kroneraff István, a Becsületesnepper mondta el. Öt kocsit ajánlott, mi pedig utánanéztünk, mennyi hitel kell az ideális családi autóhoz.

A Becsületesnepperről azt érdemes tudni, hogy közel három évtizedes autókereskedői tapasztalattal rendelkezik, és a kis költségvetésű családi autóra utazóktól a hobbiautókra vadászóktól mindenkinek tud ajánlani valamit. Kedvesen, de kíméletlenül mondja az érdeklődő arcába az igazságot – mire elég és mire nem elég a pénz, mit tud a kiszemelt kocsi és milyen hibái vannak, mennyit kell még költeni rá, stb.

„Van-e babakocsi? Mekkorák a gyerekek? Műanyag nyuszimotor van-e?” – teszi fel a kérdéseket a Becsületesnepper.

RS60737 ADZ 20171214 0357-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

Ez utóbbi azért nagyon fontos kérdés, mert a műanyag motor nagyon rosszul pakolható, és befolyásolhatja az ideális csomagtartó méretet. Csak roller lesz, gördeszka meg síléc, ettől függetlenül sok hely kell majd, a hosszú hétvégéken biztos, hogy útnak indul a család.

Krisztának ezenkívül alapnak számító elvárásai vannak: legyen klíma, központi zár, elektromos ablakemelő, szervó és kényelem, természetesen. A kocsit a városban és hétköznap nem használná. Nem árt, ha van 90-100 lóerő a kocsiban, hogy ne csak a 130-as autópályatempót tudja, legyen benne egy minimális tartalék, és ne tolják le a belső sávból.

Kriszta álma egy 10 éves Toyota Corolla volt, de István szerint az 1,2 milliós kerettel ettől nagyon gyorsan el kell búcsúznia. Csak a „legalja” kategóriában lehet találni ilyet, erről pedig inkább lebeszélte az autókereskedő.

Állapotot veszünk, nem kilométeróra-állást

A nepper szerint soha ne annyiért vegyünk autót, amennyi pénz van a zsebünkben. Vásárlás előtt mérlegeljük, hogy az autó fenntartását megengedhetjük-e magunknak, és jó, ha kb. 20 %-ot azonnali szervizre tartalékolunk. „Mert az autó biztosan el fog romlani valamikor, olyan nincs, hogy „ez a kocsi olyan jó, hogy erre semmit nem kell költeni”, csak olyan van, hogy kevésbé karbantartásigényes egy típus. Vagy a karbantartásra költünk vagy a karbantartás elmaradása miatti kármentésre. És ez utóbbi mindig drágább”.

RS60711 ADZ 20171214 0269-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

Elmondta azt is, hogy amikor kocsit veszünk, akkor „állapotot veszünk, nem kilométeróra-állást meg évjáratot”. Előfordulhat ugyanis, hogy egy 2001-es autó többet ér, mint egy 2003-as, mert jobb állapotban van. Ugyanígy, egy 400 ezret futott autó is lehet jobb vétel, mint egy 50 ezret futott, sok minden függ az autó korábbi gazdájától is.

Az óratekerés Magyarországon még mindig népi játék, és a nepperek is tettek azért, hogy nem túl népszerűek, ismeri el az autókereskedő. „Azt sem mindig mondják el, ha elvitte a gyorsvonat az autó hátulját. Figyelmeztető jel lehet, ha összevissza állnak az elemek az autón, vagy mellébeszél az eladó, nem ad egyértelmű válaszokat”.

RS60742 ADZ 20171214 0381-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

Mire kell figyelni, amikor autót veszünk? – a Becsületesnepper ebben a videósorozatban osztja meg a tapasztalatait és tanácsait.

Melyik lesz az igazi?

Kriszta végül öt jelölt közül választotta ki az igazit.

1.) A „low budget 1”: Suzuki 1,3-as.

RS60727 ADZ 20171214 0326-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

„Ha valakinek kevés pénze van, ez a legoptimálisabb választás. 150 ezerért éppen még mozog, 3-400 ezerért olyan extrák is vannak benne, mint a klíma, a szervó, ABS, vagy az elektromos ablakemelő. A csomagtartója viszonylag nagy. A felületi rozsda ne riasszon el senkit, csak laikus szemmel gáz, lejött a festék és megbarnult a lemez, de nem rohad. Lekened olajjal és kész is van.”

2.) A „low budget 2”: Skoda Fabia, 2004-es

RS60734 ADZ 20171214 0349-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

„400-800 ezer forintig találunk ilyet a piacon, felszereltségtől függően. Érdemes benzinesből a négyhengeres motorokat választani. Az 1,9-es dízel már gyakorlatilag golyóálló technika, és 180-at is tud menni.”

3.) A „reális”: Opel Astra 2006-os, 1 millió Ft.

RS60748 ADZ 20171214 0398-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

„Jó állapotú autó, 200 ezer km van benne. Magyarországon ez a legnépszerűbb importautó a Focus mellett. Racionális választás, 1 millió Ft környékén már találsz olyat, ami jó, és a család mozgatásához is elég.”

4.) A „kicsit drágább”: (2002-2007) Honda Jazz, 2002-es, 1,3 millió Ft.

„Kisautó, de nagy a helykínálat. Már átesett a frissítésen, 5 liternél is kevesebbet fogyaszt autópályán, 120-as tempónál. És ahogy a Totalcar írta korábban: „Ha felhajtjuk, hihetetlen méretű tárgyakat lehet besuvasztani, de még meglepőbb a raktér kiterjedése, ha lehajtjuk az ülést, amikor az ülőlap automatikusan lesüllyed egészen a padlóig. Ilyenkor teljesen sík, raklapnyi felületet kapunk, szinte akkorát, mint egy kisebb kombiban.”

Honda Jazz
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

5.)  Az „álomautó”: Honda Jazz 2 millió (2008-20015), 1.4-es 99 LE

RS60757 ADZ 20171214 0436-150
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

„Ez már a 2008-tól gyártott kasztni, és sokkal szebb belül is, mint a régebbi verzió. A kinézett autónak minimális típushibái vannak: az EGR-szelep lámpa néha kigyullad - lehet, hogy lehet tisztítani, de az is lehet, hogy kell venni egy másikat (bontott is kapható). A nyelestengely csapágya néha megszólal, ebből 10 ezer Ft egy új, és a szerelésnél le kell venni hozzá a váltót. Nagyon jól variálható az utastere, bármilyen álló tárgyat lehet benne szállítani, ha átrendezzük az üléseket.”

(A régebbi és az újabb Honda Jazz tesztje itt található.)

A Suzukinál és a Skodánál nem volt meg a szívdobbanás, az Astra csomagtartója ugyanakkor mély benyomást tett Krisztára. A kedvenc az újabb Honda Jazz. A vételáron felül még számolni kell egy kb. 70 ezer forintos költséggel (eredetiségvizsga, forgalmi, törzskönyv, vagyonszerzési illeték), plusz a felelősségbiztosítással.)

Nézzük, milyen hitelkonstrukciók közül választhat Kriszta!

Amennyiben a kiszemelt autó vételára meghaladja a rendelkezésre álló keretet, érdemes megfontolni a hitelfelvételt. Sok esetben érdemesebb inkább egy fix összegű havi részletet fizetni, mint az előre nem tervezhető javítások, szervizek díját egy olcsóbb autó esetén.

1. Vannak kimondottan gépjármű-finanszírozásra kialakított hitelkonstrukciók, de megfelelő alternatívát jelenthetnek a szabad felhasználású hitelek, például személyi kölcsönök is. Utóbbiak kamata sokat csökkent az elmúlt években, így használt autó vásárlás esetén versenyképes alternatívát jelenthetnek.

2. Az OTP Bank személyi kölcsöne 100.000 Ft és 7.000.000 Ft között választható kölcsönösszeggel, valamint 13-tól 84 hónapig választható futamidővel személyre szabott megoldást tud nyújtani.

A kölcsön szabadon felhasználható, így nemcsak az autó vételára finanszírozható belőle, hanem akár a kapcsolódó költségek (szerviz, átírás, műszaki vizsga, új gumiabroncsok, stb.) is.

A személyi kölcsön felvételéhez rendszeres jövedelem szükséges, az igényléshez pedig a személyazonosság, valamint jövedelem igazolása szükséges. Amennyiben az ügyfélnek az OTP Bankhoz érkezik a jövedelme, akkor a jövedelem igazolása nem szükséges.

A személyi kölcsön jellemzője, hogy a hitelbírálatot a bank gyorsan elvégzi, így az ügyfelek akár néhány óra alatt hozzájuthatnak a szükséges összeghez. Az OTP Banknál a személyi kölcsönt igénylő ügyfelek felének 62 percen belül folyósítjuk a kölcsönét (igénylés beadásától számítva a folyósításig).

2016. szeptembere óta az OTP Banknál az online személyi kölcsön szerződés is elérhető az OTPdirekt internetbanki hozzáféréssel és OTP-hez érkező jövedelem jóváírással rendelkező ügyfelek részére. Ennek köszönhetően hétvégén otthonról, de egy mobil eszközzel (laptop, okostelefon) akár az autókereskedésből is felvehető a vásárláshoz hiányzó összeg.

OTP személyi kölcsönre vonatkozó Teljes Hiteldíj Mutató (THM) 9,3% - 23,6%, érvényes 2017. december 18-tól

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a OTP Bank megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.