2018.01.24. 09:14

Vannak tipikusan olyan műveletek, amit meg lehet oldani célszerszám nélkül. Nyilván úgy nem lesz olyan szép az eredmény, vagy dupla ideig tart elvégezni a feladatot. Ilyen például a csővágás.

Több helyen PVC vagy KPE csővágó fogónak hívják, de a sima gumicső is szépen darabolható vele. Az álló pofa ugyanis úgy van kiképezve, hogy a cső nagyon szépen belefekszik és a kés így a megtámasztott csövet metszi el. Nem probléma, ha benyomódik a gumicső, a vágás úgyis szép lesz és könnyű is megcsinálni, nem kell Popeye alkarral rendelkeznünk. Ennek is megvan a magyarázata, ugyanis a fogó egy olyan belső áttétellel vág, mintha valami racsni segítené az erőt sokszorozni. Tényleg gyerek munka egy erősített gumicső vagy egy KPE cső elvágása.

Felmerül a kérdés, hogy miért kell egyáltalán csővágó fogó, a KPE csövet vasfűrész lappal, a gumicsövet meg bugylibicskával is el lehet vágni. De akkor tovább megyek, villáskulcs sem kell, mert jó méretű franciakulccsal is lehet csavart meghúzni, a csavarhúzó meg helyettesíthető késheggyel.

Azt hiszem már mindenki érti miért kell csővágó fogó. Arról nem is beszélve, hogy a vágás csak egy pillanat. A vágási felület egyenes, szép és nem küzdünk akkor sem, ha például egy 20 bar-os belső szövet erősítésű olaj vagy hidraulika csövet kell elvágnunk.

A vágókés brutál éles, azt hiszem senki nem szeretné ha az ujját befogná, ráadásul a racsnis szerkezet miatt amire ráfogunk, azt nehéz kioldani, két kéz kell hozzá.

A gyártmány Unior, nem gondolom, hogy ez egy csúcs márka, de tisztességes minőség. A csapolás feszes, semmi lötyögés, a vágókés pontosan csúszik be a kép pofa közé. Ha kézbe vesszük a szerszámot, súlyos darab, érezzük, hogy sokáig jó társ lesz a munkában.

Mindig a végére szoktam hagyni az árat, az Axiál webshopjában 19.600 Ft, ami bizony nem olcsó és hobbi műhelyben nehezen is magyarázható a szükségessége, hiszen sok dologgal kiváltható. A profi műhely viszont nem nélkülözheti, ebben biztos vagyok.

A cikket a Brand & Content készítette az Axiál megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.