Ebben tényleg minden benne van

Bemutató: Beta Easy

2018.12.06. 14:06

Bár valószínűleg sokaknak beindul a nyálelválasztása egy ilyen szerszámpaletta láttán, fontos a helyén kezelni a dolgokat: a Beta Easy szerszámkocsi célközönségét nem az otthoni hobbiszerelők alkotják, sokkal inkább a kis szerelőműhelyek, mert ilyen mennyiségű szerszámot az átlag földi halandó, normál esetben képtelen lenne kihasználni. Ettől függetlenül bármelyik műhelyben jól mutatna egy Playboy naptár alatt.

A szerszámosláda praktikus bútor, mert minden egy helyen van, és könnyű szállítani. Azonban vannak fizikai korlátjai, még a legnagyobbaknak is, bár azok már gurulós bőröndként is működnek. Ha végképp minden helyzetre fel akarunk készülni, arra az estre ott a szerszámos kocsi, ami kihagyhatatlan eleme minden amerikai hot-rod műhelynek. Tudják, az a szép sokfiókos szekrény, amit az ember kénye-kedve szerint tologat brutális súlya ellenére, és bármilyen szerszám kell, az valahol biztosan megvan benne.

Ez a legjobban felszerelt, nyolc fiókos modell
Ez a legjobban felszerelt, nyolc fiókos modell

Egy ilyen szekrényt tett elém narancssárgában a Beta, ami csak addig tűnt ingerszegénynek, amíg el nem kezdtem kihúzni a fiókokat. Örök mondás, hogy a minőségi anyagokból készült szerszámoknak súlya van, és ez itt is beigazolódik. Éppen ezért a fő terhelést a síneknek kell elviselniük, amin kicsúsznak a legfeljebb 25 kilóval terhelhető fiókok. Elég finoman siklik mindegyik, még az alsó doboz is, ami még 5 kilóval többet bír a szerszámmal töltött fiókoknál. Ennek az a szerepe, hogy ha vinnénk magunkkal a szereléshez flexet, fúrót, nagykalapácsot, vagy mérete révén akár baltát is, akkor azt legyen hova bepakolni.

Ez a konkrét szekrény a Beta Easy nyolc fiókkal szerelt változata, a modellcsalád csúcsa. Ugyanezt a kocsit megvehetjük hét, vagy akár hat fiókos változatban is, de ha igazán ínyencek lennénk, akkor katalógus alapján, akár mi is összeállíthatjuk, hogy milyen fiókok és azokban milyen szerszámok legyenek, milyen méretben. Ugyan szerszámból sosem elég, de ha valamire nincs szükségünk, vagy már korábban megvásároltuk, akkor sok pénzt megspórolhatunk, ha csak a szivacsozott fiókaljzatot kérjük a meglévő eszközeinkhez. Vásárlás előtt ezt érdemes megfontolni, mert ugyan jól variálható a berendezés, utólag már nem lehet átkonfigurálni.

A Racsnis-kulcs készlet, alatta egy ugyanilyen van csak két másik méretben
A Racsnis-kulcs készlet, alatta egy ugyanilyen van csak két másik méretben

A teszt alanya egy fix konfiguráció, viszont tényleg nem túlzás azt mondani, minden benne van. A legfölső fiókban egy racsnis kulcs van, a rátehető hosszú és rövid dugókulcsok 8-astól, 32-es méretig, illetve imbusz és torx kulcsok legalább ilyen választékban. Alatta egy nagyon hasonló szett, csak kisebb, 1/4-es és 1/8-os méretben, illetve kiegészítve néhány csavarhúzó bitfejjel. Ezalatt az összes féle-fajta fogó típus. Előfordul köztük olyan is, amivel eddig még nem találkoztam, pedig eddig a pontig mertem magam hobbi-szerelgetőnek nevezni. Némi internetes keresgélés után tudtam meg: ezek zéger és patent fogók.

Még egy szinttel lejjebb már nem volt kétség, hogy csillag-villás kulcsot látok, 6-os mérettől egészen 32-esig, amiről inkább a régi amerikai akció filmek jutnak eszembe, ahol a főhőst a kikötőben hasonló mérettel ütötték le hátulról. Ha már volt hely, még besuvasztottak ide egy kis hordozható imbuszkulcs készletet is, ami bringásoknak is ismerős lehet.

Az olcsóbb csavarhúzó készlet is minőségi benyomást kelt
Az olcsóbb csavarhúzó készlet is minőségi benyomást kelt

Felülről a negyedik fiókban egy egyszerű lapos és csillagcsavarhúzó készlet van. Igazából a nyele érdekelt, ami elég kellemes tapintású gumiból van. A Beta ígérete szerint nem fog egy év után idegesítően szétkenődni a tenyeremben, mint az olcsóbb daraboknál. Pont erre voltam kíváncsi, főleg ilyen tapasztalatok miatt nem veszek olcsóbb készleteket. A komoly méretválaszték mellett utólag észrevettem, hogy a fiók bal oldalán elrejtettek még egy fázisceruzát is. Egyel lejebb egy szett villáskulcs van, különböző villa-méretekkel, illetve hajlított csillagkulcs készlet, széles választékban.

DSC06707

A legalsó szerszámos fiókban elég vegyes szerszámkészletet állítottak össze. A nagyobb mérésekhez elengedhetetlen tokos-mérce, kalapács és gumikalapács mellett durvább-finomabb fémreszelők, kisebb-nagyobb vésők és pont-ütők kaptak saját helyet a szivacsba süllyesztve. Alatta már csak egy üres, alulról szivacsozott, 21 centi mély fiók van, amit olyan kézi-szerszámokhoz terveztek, mint a: flex, fúrógép vagy a dekopír-fűrész.

Kívülről talán nehezen különböztethető meg hasonló társaitól, viszont tettek rá olyan hasznos apróságokat, mint a palacktartó, vagy a tetején a gumírozott tároló tálca, amit 800 kilóig terhelhetünk. Persze ehhez olyan kerék is kell alá, ami ezt tolerálja. Négy darab csapágyazott kerék van alatta, amiből kettő fixen áll, kettő viszont csapágyon forog bohóc-kerékként, sőt, ezekből az egyik még fékezhető is. Mind a nyolc fiók egy kulcssal, de csak egyszerre zárható, ami akkor előny, ha mondjuk lejtőn vagy emelkedőn toljuk a kocsit, és a fiókok megindulnának kifelé.

Az egyik bohóckerék fékezhető
Az egyik bohóckerék fékezhető

Nem túlzás azt mondani, hogy egy ilyen kocsi szinte egy guruló műhely, és ezért a célközönségnek is ezt hangsúlyozzák. Az eladók szerint, a vásárló közönség főleg ipari karbantartók, egyetemek vagy autószerelő műhelyek. A Beta szakértői szerint abszolút versenyképes a 384 szerszámos Easy, mert olcsóbb hasonló kaliberű társainál. A szerszámok nyelén érezni helyenként a spórolást, de azért nem kell attól félni, hogy csavarhúzó nyele a kezünkben marad egy meleg nyári nap, úgyhogy ezt személy szerint megbocsátom neki.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Axiál  megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.