2019.03.20. 23:44

Valentino Rossi idén negyvenéves, a legidősebb versenyző a MotoGP-ben - ellenfelei az ő csatáit nézve nőttek fel, a lelátókat sárgára színezik a rajongói. Összeszedtünk öt dolgot, amik segíthetnek megérteni, miért őrül meg érte szinte az összes motorsport-rajongó.

1. Pimasz

Soha nem félt beszólni. Amikor 1997-ben, még a 125-ös mezőnyben elkezdte nyerni a futamokat, egy sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, hogy akkor most ő lesz a 125-ös kategória Max Biaggija? Azt tudni kell, hogy Biaggi akkor már négyszeres világbajnok volt, egy igazi szupersztár Rómából, aki szupermodellekkel járt, míg Rossi még csak egy melegítőnadrágos vidéki srác volt. A kérdésre csak annyit válaszolt, hogy nem, Biaggi a 250-esek Rossija. 

Rossi később is megragadott minden alkalmat, hogy cinkelje ellenfelét - amikor Biaggi Naomi Cambellel járt, akkor Rossi egy futamgyőzelem után egy guminőt ültetett maga elé a motorra, amire ráírták, hogy Claudia Schiffer. És ami ennél is fontosabb, a pályán is pimasz volt, gondoljunk csak 2008-as Laguna Seca-i előzésére, amikor a porba lehajtva bújt el Stoner mellett.

2. Ő a fix pont.

Az idei a 24. szezonja a gyorsasági világbajnokságon, ami azért is érdekes, mert a GP 71 éves történelmének a harmadában ott volt a rajtrácson. Tehát aki 1996 (akkor még Horn Gyula volt a miniszterelnök!) után született, az el sem tudja képzelni, milyen lehet a világbajnokság Valentino Rossi nélkül. A pályafutása alatt több generáció nőtt fel és vonult vissza a versenyzéstől - míg maga Rossi állandó. És ez nem 24 év versenyzés, ez 24 év ragyogás, az év végi összesítésben mindig ott volt a tíz legjobb között. Vagy éppen ő volt a legjobb.

46-valentino-rossi-ita g022048 snapseed.gallery full top fullscr

3. Higgadt.

Egyszer megmérték futam közben Rossi és Biaggi pulzusát - a legkiélezettebb helyzetben, kanyarban, előzés közben Biaggin 180-es pulzust mértek, míg Rossi szíve hasonló helyzetekben percenként csak 110-120-at vert. Ez a higgadtság pedig fantasztikus pillanatokat okozott a motorsportok rajongóinak, Rossi többször fordított reménytelennek tűnő helyzetből, például 2001-ben a katalán futamon az élről rajtolt, de az első körben visszaesett a 12. helyre, majd onnan szépen bedarálta a mezőnyt, és megnyerte a versenyt.

46-valentino-rossi-ita dsc0207.gallery full top fullscreen

4. Bulldogjai mindig elkísérik

A versenymotorján az ülése mögött a háziállatai mindig ott vannak vele - matrica formában. Ez Rossi egyik alapmotívuma, csak akkor cserélte le, amikor valamelyik kedvence elpusztult, vagy éppen egy új érkezett, legutóbb például egy macska.

DSC06314

A bulldogok egyébként annyira összeforrtak Rossival, hogy a kesztyűje titánból készült kézfejvédő betétjére is rákerültek.

dainese2015 d1 valentino rossi replica gloves

5. Van humorérzéke

Ez már az első pontból is kiderült, de nem csak fiatalon vállalt el bármilyen hülyéskedést, negyvenévesen sem veszi magát nagyon komolyan. (lásd 2. pont: Rossi állandó).

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az ENEOS megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.