A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Füstmentesen a fenntartható közlekedésért

2023.10.05. 00:00

Mennyibe kerül ma egy villanyautó és annak fenntartása egy hagyományos kocsihoz képest? Az elektromos autók valóban hatékony szereplői a környezetre gyakorolt ártalmak csökkentésének? Következő cikkünkben többek között ezekre keressük a választ.

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a jövő az elektromos autózásé, mely nem csak pénztárcabarátabb, de sokkal zöldebb megoldást is jelent a hagyományos közlekedéshez képest.

Elektromos autó engedményekkel

Noha az elektromos autók kapcsán sokaknak jut eszébe, hogy szívesen használnák ezt a környezetre a hagyományos megoldásokhoz képest kevésbé ártalmas és füstmentes eszközt, ám egy ilyen jármű drága. A leendő tulajdonosnak azonban különféle kedvezmények üthetik a markát, így a listaárból akár milliós nagyságrendű összeg is leolvadhat. Vannak olyan forgalmazók is, akik egyedi konstrukciókat kínálnak orvosoknak, gyógyszerészeknek vagy valamilyen speciális területen dolgozóknak.

shutterstock 1812967381
Fotó: Shutterstock

Persze, aki biztosra menne, annak is van lehetősége a jó üzletre. Ezek közé tartozik például a több ütemben meghirdetett állami elektromos autó program, melynek keretében az állam összesen 3 milliárd forintos támogatást nyújt a családoknak. Ennek során a támogatási összeg felső határa az autók méretétől és árától függően 1,5 millió forint, vagy 2,5 millió forint lehet.

Az anyagiak mellett a környezetre gyakorolt hatás sem mellékes. A városok levegője évről évre romlik. Jelentős arányt képvisel a levegőben például a füst, melynek szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedik. A légszennyezettség és a füst kapcsán először a közlekedésre vagy a fűtésre gondolunk, de nem szabad megfeledkeznünk a dohányzás okozta hatásokról sem. E káros szenvedélynek jelenleg a világon több mint 1 milliárdan hódolnak, s az általuk kifújt cigarettafüst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett közel száz olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak, de nem csak a dohányzóra, hanem a környezetére is. Akárcsak a kipufogófüst, úgy a dohányfüst, illetve a benne található káros anyagok is hozzájárulnak a levegő minőségének romlásához, az eldobott csikk pedig a talajt és a vizeket szennyezi. Ezért aztán mind a saját, mind a környezetünkben lévők egészségének a megóvása, de a bolygónk jövője szempontjából is az a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha már dohányzunk, akkor pedig minél hamarabb leszokunk róla, hiszen már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkennek a kockázatok.

Ötödével csökkenthetők a költségek

A vételáron túl érdemes pár szót ejteni a legalapvetőbb különbségről a hagyományos meghajtású és a villanyautók között, ami a meghajtásukban, valamint annak költségeiben keresendő. Nem árulunk zsákbamacskát azzal, ha kijelentjük, az elektromos autó használata sokkal olcsóbb, és akár egy napi szintű ingázás esetén is gazdaságosabb és egészségesebb alternatívát jelent a hagyományos autózáshoz képest.

Vegyünk havi 750 km-es távolságot példaként. Egy átlagos villanyautó fogyasztása 100 kilométeren 17 kWh, azaz ez utóbbi adatot fel kell szoroznunk 7,5-lel, így megkapjuk azt az energiamennyiséget, ami a táv megtételéhez szükséges: összesen 127,5 kWh. A jelenlegi 36 forint / kwh-s árral számolva összesen 4 590 forintot tesz ki havonta, de a kedvezményes díjszabás felett fizetendő 70 Ft/kwh áramárral számolva is tízezer forint alatt marad 750 km megtétele. Egy elektromos autó ráadásul nem termel se füstöt, se szállóport, így környezeti szempontból is vonzó lehet, ráadásul otthon, napelemről töltve tovább csökkenthetők a költségek.

shutterstock 1461414059
Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben egy hagyományos, belső égésű motorral szerelt, a magyarok körében 2022-ben népszerű személyautó vegyes fogyasztása esetén 5,4 liter üzemanyagot éget el 100 kilométeren. Ez a példánkban szereplő távon 40,5 liter üzemanyagot jelent, ami a mostani benzinárat tekintve nagyjából 25 ezer forint havonta. Ez akár ötszörös különbséget jelenthet az elektromos autóhoz képest.

Kevesebb vesződség, hosszabb élettartam

Egy autót nem csupán hónapokra vásárolunk, így azok gyakran hosszú éveken keresztül szolgálják a kényelmünket. A tapasztalatok szerint egy elektromos autó szervizelésén rengeteget spórolhatunk, az ilyen típusú járművek ugyanis kevesebb alkatrészt tartalmaznak. A hagyományos autóhoz képest sokkal egyszerűbb technológia teszi alacsony szervizigényűvé őket: nem kell bennük se motor-, se váltóolajat cserélni, nincs váltó, kuplung, kipufogórendszer, katalizátor, kettős-tömegű lendkerék, vagy turbó, amelyek mind jellemzik a hagyományos autókat és javításuk, cseréjük jelentős költséggel jár.

Tegyünk együtt egy szebb jövőért

Aki ma elektromos autóba ruház be, többségében motivált abban, hogy ezáltal is tegyen valamint a környezetszennyezés ellen. A tudomány és technika fejlődésével ma már léteznek kevésbé ártalmas, füst nélkül működő közlekési eszközök. De nem csak az autózás fejlődik, más iparágakban is létrejöttek olyan termékek, amelyek kevesebb károsanyagot bocsátanak ki.

Azon felnőtt dohányosok, akik minden ismert kockázat ellenére nem hagynak fel a dohányzással, tájékozódhatnak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Léteznek ugyanis olyan füstmentes alternatívák, amelyek a hagyományos dohánytermékekhez képest akár 70-95 százalékkal kevesebb károsanyagot bocsátanak ki, bár ennek az egészségkárosító hatással való összefüggésének vizsgálatára még hosszútávú kutatások szükségesek. Ilyen a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Azonban ezen füstmentes alternatívák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okozó anyag, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Így az a legjobb, ha nem dohányzunk.

A fentiekből összességében kitűnik, hogy a füstmentes technológiák által jelentősen kevesebb károsanyag-kibocsátás történik a hagyományos, égéssel és füsttel működő alternatívákhoz képest. Az elektromos autózás, illetve az ilyen típusú járművek fenntartása nem csak hogy olcsóbb, de sokkal környezetbarátabb megoldást jelent a hagyományos értelemben vett közlekedéshez képest. Dohányzás esetén azonban kizárólag az a legjobb döntés, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú terméket.

 

A szeptember 21-én indult „Füstmentes formába hozunk!” kampány szervezői olyan ismeretek átadására törekszenek, amelyek a mindennapok valamennyi területén közelebb visznek a kisebb környezeti kockázattal járó életmódhoz. Ha Te is szívesen csatlakoznál a kampányhoz, akkor látogass el a fustmentes.hu/formabahozunk weboldalra!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.