Kályhatisztítás tolatókamerával

2008.09.24. 14:51
17 hozzászólás

Már legalább három éve a garázsban pihen a napellenzőbe épített monitor és a tolatókamera. Azt hiszem, születésnapomra kaptam, majd másnap darabokra szedtem, mert a gagyi, műanyag monitoregység szóba se jöhetett napellenzőként, csak a belét használtam volna. Egy évig lehetett darabokban, aztán összeraktam egy takarításnál, el ne vesszenek az elemei.

A fűtési szezon előtt előtt a cserépkályhát terveztem rendbe szedni, belül is megtisztítani, kiporszívózni a lerakódott port. A kályha tavaly épült (a csempe vásárlást posztoltam ), és szépen végignyomta a telet. Terveztem bele egy hőcserélő egységet, így a kályha vizet is melegít, amivel radiátort hajtok. De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy kíváncsi voltam a csőre rakódott koromra. Ekkor jutott eszembe a szolgálaton kívüli tolatókamerás cucc.

Volt hozzá egy jó hosszú videókábel, így csak a kamera tápmadzagját kellett meghosszabbítanom. Szerencsére a másik polcon ott figyelte a munkát egy üzemen kívüli lakásriasztó, aminek az aksiját azonnal elmartam. Pillanatok alatt csinos mobil kamerás egységet rittyentettem, szerény gányolással.
 

Először a porszívó csőcsonkjára szigetelőszalagoztam fel a kamerát, s azzal kezdtem matatni felfelé a tűztér kéményén. A kamera éjjellátó, így külön világításra nem volt szükség. Vicces volt látni, hogy szippantja befelé a port a járatokban. Végigasszisztáltam a kályha építését, emlékszem a rendszerre, így most ennek szellemében próbáltam pozicionálni a csövet.

Kicsit olyan volt, mint egy végbéltükrözés, a monitoron figyeltem, mi lehet beteg, hol az az aranyér. A vizes csőkígyó eléggé kormos volt, a porszívó nem szippantott ki mindent. Megfigyeltem, hogy ha kicsit megütöm a csővel, a korom leválása hatékonyabb.

Irány a garázs, összedobtam hát egy célszerszámot maradék rézcsövekből. Élesre kalapáltam a végét, így egy könnyű speciális tisztítókalapácsot nyertem. Természetesen erre is ráerősítettem a kamerát,  hogy lássam, mit csinálok. A szerszám bevált, a vízcső kritikus részeit letisztítottam. Vizuális segítségég nélkül ez nem sikerült volna.

Nem mondom, félig fekve a gyerek székén, vállig a cserépkályhában matatni nem szívderítő dolog. Viszont a kamerás megfigyelés sokkal vidámabbá tette a munkát. Nézegettem a kamera látószögét, és szerintem eredeti funkciójaként - mint tolatókamera - is megállná a helyét, csupán az igénytelen monitor miatt eddig szóba sem jöhetett. Titkon mindig is ilyen feladatra szántam, illetve majd még meglátjuk, jó lesz valamire, talán még az autóban is...