Előre megfontolt motorgyilkosság

2011.08.26. 13:23
103 hozzászólás

Mi magyarok nem vagyunk a legjobb karbantartók, és különösen igaz ez az autóinkra. Az átkosban a csehek, endékások, de még a szlovákok öreg Skodái, Trabantjai is milliószor jobb állapotban voltak, mint a mi hasonló korú, vagy még fiatalabb Zsigulijaink. Nálunk össznépi sport lett a szoci alatt a buherálás, a hanyagolás, majd később az összekacsintás a szervizkönyv felett a márkaszervizben: "Bélám, ne cseréld már ki a vízpumpát, ne hülyéskedj, nincs rá negyvenezrem, épp elég lesz a harmincas munkadíjat és a húszezres olajszámlát kifizetnem. Itt egy ötös, tedd el, aztán írd ám be, hogy kicseréltük, mert adom el az autót."

Senkit nem zavar, hogy a következő tulajnál átugrik a fogazottszíj, szétrobban a motor, amikor megáll a vízpumpa - az már nem az én dolgom-alapon.

Pedig az autó korántsem karbantartásmentes szerkezet. Minimum évente, de nagyobb futás esetén még gyakrabban szervizbe kell hordani. A leggyakoribb tétel az olaj-, olajszűrő cseréje, de időközönként a fék- és hűtőfolyadékot is cserélni kell, különben sok százezer forintos javításoknak nézünk elébe - vagy nettó kikúrunk a következő tulajjal.

Leírom inkább így: szándékosan átverjük és meglopjuk. Remélem érthető.

Itt egy videó arról, mire kell mindenképpen odafigyelni.