Közel hatvan éve az út mellett pihen egy balesetező betonszállító otthagyott tartálya

2018.06.02. 22:50
21 hozzászólás

Ha ma valaki az E300-as úton autókázik Oklahoma mélyén, az Oologah-tóhoz közel, biztosan fennakad a szeme egy fura fémtárgyon kábé két méterre az úttól. Kivéve a helyieket persze, akik generációk óta tudják, mi az, és hogy azóta az árok része, hogy Fidel Castro átvette a hatalmat Kubában, vagy hogy bemutatták az első Barbie babát.

Valamikor 1959-ben egy hídépítésre tartó, friss betonnal teli betonmixer balesetezett egy oklahomai úton. Ez ideáig egy jelentéktelen sztori, főleg ennyi év távlatából, főleg Európából, de ennek az átlagosan induló történetnek az eredménye, hogy az út mellett máig ott fekszik a hátrahagyott betonnal teli tartály, ahova 59 éve esett. A roncsot még frissében elszállították, a hozzá tartozó dögnehéz tartály meg valahogy ott maradt, és ma már egyike az USA sok ezer extrém út menti látnivalójának – igaz, a népszerűsítéshez kellettek az önjelölt népművészek is.

Amerika ehhez hasonló mellékútjai tele vannak fura látványosságokkal. Ami Pákozdnak a világ legnagyobb katonaszobra, az az illinoisi Collinsville-nek a világ legnagyobb ketchupos flakonja, vagy a kansasi Cawker City-nek a világ legnagyobb zsineg-labdája és minden államban akad legalább tíz ilyen kreténség. Az E300-as útnak ez a megkötött betonnal teli tartály jutott, ami egy ideje már úgy néz ki, mintha valamiféle hidegháborús NASA-küldetésről esett volna a sík tájra, épp az út mellé egy űrkapszula.

Ha már itt maradt, a helyiek persze pingálták szorgalmasan az elmúlt évtizedekben. Éppen egy amerikai zászlós minta kopott róla, amikor 2011-ben jött egy pár, hogy egy nagy átalakítással ünnepelje ötéves házassági évfordulóját. Sok szürke festékkel, locsolócsővel, fémlemezekkel és pár aprósággal megcsinálták ezt az űrkapszulás dizájt. Igaz, a Google Street View 2014-es képein már nincsenek rajta fúvókák, de azóta már kapott egy renoválást, szóval úgy fest, rajta ragadt ez a NASA-s téma. 

A tartálynak Winganon Space Capsule néven Facebook-oldala is van. Ugyan nem Winganon a legközelebbi település hozzá, de korábban Winganon Road volt az út neve, a helyieknek pedig megmaradhatott, innen a név. A lényeg, hogy jó sztorija van, egy szelfit megérne, ha arra járnék.

Köszi a tippet a Ritkán látható történelem blognak.