Gyorsasági Gépjárműadó Hiéna

Hétvégi hiéna - hatodik forduló

2020.03.15. 06:57
38 hozzászólás

A minap az önkormányzatunktól megkaptam a gépjárműadómról az adószámla kivonatát. Hajlamos lennék azt hinni, ez alapján észlelnem kellene, hogy tartozásom van, vagy túlfizetésem, netán pont jól állok.

Sajnos ez nekem nem megy, de hajlandó vagyok egy kis nyereménycsomagot felajánlani annak, aki képes megfejteni a táblázat számait. Természetesen én már tudom a megfejtést, mivel vannak megfelelő kapcsolataim önkormányzati adóügyi vonalon. De akinek nincs?

IMG 8117

Először nézzük a csábító nyereménycsomagot, amely a legelitebb márkák cuccait tartalmazza, a Wärtsilä-szatyortól a környezetbarát, többször használatos, porcelán, Hyundai-feliratos fedeles bögrén át az a Jungheinrich toll formájú, mini bites csavarhúzó-készletig, illetve szintén a targoncás cég illatosító emberkéjéig. Meg van pár apróság, strandlabda, napszemüveg, más szóróanyagok.

Mi lenne tehát a feladvány? A szó klasszikus értelmében vett szöveges feladat. Íme a táblázat:

gjado01

Ez alapján kérném bekommentelni ebben a sorrendben, hogy:

- mennyi az éves gépjárműadóm?
- mennyit fizettem be?
- van-e túlfizetésem vagy elmaradásom, s ha igen, mennyi, vagy netán pont jól állok?

Azt kérném, hogy az adóbizniszben utazók tanúsítsanak önmérsékletet, és ne happolják el a nyereményt a szerényebb adóügyi felkészültséggel rendelkező honpolgárok elől. Nekik – mármint az adótudósoknak – inkább adnék ujjgyakorlatként egy mondatot, ami nyilván szintén nagyon fontos lehet:

Tájékoztatom, hogy a 2020. január elsejétől minden a kerületünkben újonnan adóköteles, valamint az adó mértékében (2004, 2008, 2012, 2016 évjáratú személygépjárművek és motorkerékpárok esetében) változással érintett gépjárművek nem szerepelnek jelen adószámla kivonaton.”

Aki ennek a megfejtését/magyarázatát helyesen bekommenteli alul, annak a dicsőséget tudom ajánlani, illetve az azzal járó virtuális vállveregetést.

Mindenesetre nagyon kínos, hogy ma arra használjuk a számítógépeket, hogy ugyanolyan haszontalan leveleket küldözgessünk, mint azelőtt írógéppel. Két A4-es papírt felhasználva, egyet külön a címzésnek, az ablakos boríték miatt.

Mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja a gépjárműadóját inkább az Ügyfélkapun csekkolni, mert szerencsére már van erre lehetőség. Mellesleg már intézni is lehet ott az önkormányzati adókat. Egyébként, hogy a jót is lássuk, pl. az e-SZJA egy zseniálisan jó dolog, de ha már a gépjárműadó 60 százalékát is lenyúlja az állam (régebben a gj-adó teljes egészében az önkormányzatoké volt) nyugodtan megoldhatná központilag ennek a beszedését is.

És ha már adótipp: mindig az fizeti a gépjárműadót egész évre, akinek január elsején a nevén volt. Ez kissé igazságtalan szerintem, de ez van. Ha viszont eladod egy kereskedőnek, és az kivonatja a járművet, a kivont jármű után nem kell adózni, tehát visszajár elvileg az adó hátralévő része. (Ha magánszemély veszi meg, bukta, ott nincs kivonás, te fizeted az adót azokra a hónapokra is az év végéig, amikor már nem a tiéd a kocsi!) A rossz hír: ez nem automatikus, hanem igényelni kell, pár ezer forintért nem mindenki hajol le. Pedig év eleji autóeladásnál lenne benne ráció.

IMG 8116

Hogyan játszhatsz? Jelentkezz be az Indapassoddal (ha nincs, regisztrálj itt) és egy kommentbe írd be a megfejtést. Ez egy gyorsasági feladat, tehát az nyer, aki elsőként kommenteli be a jó megfejtést. Eredményhirdetés hétfőn, a nyertest emailben is értesítjük. A kommentmotort ne szidd, nem mi fejlesztettük, a sztochasztikus működést fogd fel úgy, hogy ez is része a játéknak, mint a lottónál a számhúzás, de ezért legalább nem kell fizetni. :)