Így végződhet egy ütközés, ha nincsen rögzítve a rakomány

2020.04.08. 11:00
17 hozzászólás

Először az Állítólag című műsorban láttam töréstesztet és nagyon lekötött, ahogy szegény Bustert - a tesztbábut - különböző teszteknek vetik alá, habár nem mindegyik a szokványos módon zajlott. Ha nem is egy tudományos témájú tévésorozatban, de valószínűleg mindenki látott már töréstesztet ezek sokszor megnyugtatóak, sokszor meg pont az ellenkezője. Most a Jalopnik arról közölt rövid cikket, hogy mi történhet, ha nincsen megfelelően rögzítve a rakomány egy baleset bekövetkeztekormindezt elég szemléletesen, 770 kiló betonnal.

A teszt alanya egy Mercedes Vito volt, és egy svájci cég küldte neki a falnak, a Dynamic Test Center, akiknek ez a szakterülete mármint a biztonsági kutatások. A teszt egyszerűen zajlott, nagyjából 770 kilogrammnyi betongyűrűt helyeztek egy raklapra, amit betettek a furgon hátuljába – természetesen ez nem volt rögzítve, mint ahogy a beton sem. Aztán 50 km/órával falnak engedték.

A videó csak egyperces, de az minden kameraállásból látszik, hogy egy ilyen ütközés köszönőviszonyban sincs a biztonságossal. Amint a Vito nekiütközik a falnak, a több száz kilós rakomány megindul az első sor felé, és úgy megy át rajta, mint kés a vajon. A videó végén lévő képen is jól látható, hogy igazából minden teljesen megsemmisült. A lassított felvétel pedig még elrettentőbb, még annak a tudatában is, hogy csak egy tesztbábu ül elől. Mindenesetre rossz belegondolni, hogy ilyen baleset nem csak teszten fordulhat elő, és akkor sem végződhet jól, ha az itteni súlynak mondjuk csak az ötöde van a kisteherben, és nem beton formájában.

A Dynamic Test Center YouTube-csatornája egyébként tele van mindenféle törésteszttel, a motorostól kezdve a lakóautóson át a tréleresig. Sőt, vízi mentéses feltöltéseik is vannak, úgyhogy akit ez érdekel, nézzen rá.