Így működik a világ utolsó kézi erővel forgatható forgózsámolyos kompja

2021.06.16. 16:48
0 hozzászólás

A természeti körülmények szülték ezt a különös skót kompot, aminek forgózsámolyát ma is kézi erővel tekerik irányba. Viszont nem ez a nagy találmány, hanem a válasz az erős árapályra, amit egy átkelés alatt jól bemutatnak ebben a videóban. 

Bár a videó magyarázó részéhez nem árt némi angoltudás, a beleszerkesztett animációk még anélkül is érdekesek, és jól átadják, miért működik még ma is egy kis forgózsámolyos komp Skócia és egy szigete, Skye között. Az ok az erős árapály, ami nem csak azt hozza magával, hogy a komp eltérő magasságokban találkozhat a rámpával. Ahogy a videóban is látható, egy hagyományos építésű komp egy hosszan a vízbe lejtő rámpát használva ezzel még elbírna. 

jmzj

Skye szigeténél a nagy mértékű árapály erős sodrással jár, ezért alakult úgy, hogy a legjobb, ha komp a rámpa mellett áll meg, arra támaszkodva. Itt jön be a képbe a viktoriánus kor egyik legjobb találmánya, a forgózsámoly, amit akár egy ember is a saját erejével könnyen a rámpa irányába képes fordítani, de a Glenachulish nevű kompnál ezt ketten szokták intézni. Ezzel sem a vízmagasság, sem a sodrás erőssége nem befolyásolja a ki- beszállást.