2021.09.05. 06:49
24 hozzászólás

A királyi családok élete kívülről igazán irigylésre méltó: fényűző rendezvények, gyönyörű ruhák, méregdrága autók. Persze megvannak a maga nehézségei, a rengeteg írott vagy íratlan szabály, sokszor idejétmúlt normák, kellemetlen korlátozások. Nem mehetsz mindig oda, ahova akarsz, nem öltözhetsz úgy, ahogy akarsz. És sokszor nem vezethetsz olyan autót, amilyet szeretnél – már ha egyáltalán vezethetsz. Bár nem király, de az amerikai elnöknek mondjuk megválasztása után le kell tennie a slusszkulcsot. Máshol azért nagyobb a szabadság, az idén tavasszal, csaknem százévesen elhunyt Fülöp herceg például nem olyan régen, egy balesetet követően adta vissza jogsiját.

De nem is az az igazán érdekes, hogy milyen szabályok vonatkoznak a vezetésre az uralkodócsaládokban, hanem inkább az, hogy mivel járnak azok, akik megtehetik, hogy igazán fényűző autóval furikázzanak, vezessék azt akár ők maguk, akár a sofőrjük. Éppen egy másik cikkhez gyűjtöttem adatokat, amikor a carinsurance.ae oldalán ráakadtam egy nagyszerű kimutatásra, melyek a legnépszerűbb, leggyakoribb, vagy éppen legkülönlegesebb királyi kocsik.

RR PVI Diagonale 2224x1482px

Húsz országból összesen 114 autónyi flottát tartalmaz az elemzés, amelyből kitűnik, hogy a leggyakoribb márka az uralkodói garázsokban a Rolls-Royce, a maga 16 példányával, vagyis több mint tíz százalékot tesz ki az összesből. Ez azért nem olyan rossz szám. Nem sokkal marad le a Mercedes-Benz (13) és a Bentley (12) sem, a dobogóra már nem fért oda a BMW (10), a Lexus, a Range Rover (9-9), az Audi (7), a Cadillac, a Volvo (5-5) és a Daimler (4). Amiből ennél is kevesebb van, már fel sem került a listára.

Ennél talán még érdekesebb, ha modellekre bontjuk a dolgot. Itt már jócskán felfordul a sorrend, a márkáknál listavezető Rolls-Royce már a sor vége felé kullog, beelőznek azonban a német prémiumok. Ha pedig már ez a trió a sikeres, talán az sem meglepő, hogy közülük is a Mercedes-Benz S osztályt kedvelik legjobban, ez megy a legjobban a koronához: hat is fut a húsz ország valamelyikében. Négyet találunk 7-es BMW-ből, míg fura módon Audiból nem az A8, hanem az A6 a királyok választása.

mercedes benz s 500 4matic 3

De attól, hogy valaki uralkodó, még nem feltétlenül követi a legfrissebb trendeket, és nem okvetlenül cserélgeti úgy a járműparkot, mint az alsógatyát. Naná, végül is a király kedvenc lovát sem adták oda valami rossz arcú kupecnek csak azért, mert kitenyésztettek egy kecsesebb, hosszabb sörényű fajtát. Így hát találunk párat a 2009-ig gyártott Bentley Arnage-ből, a hatvanas évektől a kilencvenesek elejéig készült Daimler DS420-ból, vagy az 1990-ben elkaszált Rolls-Royce Phantom VI-ból. Sőt, akad a listán olyan autó is, amit akár egyszerű földi halandó is meg tud már fizetni: ilyen a Volvo S80.

Persze ezen a szinten már nem attól lesz olcsó vagy drága egy autó, hogy milyen idős. Ezt jól mutatja az árak ranglistája, amelynek éppen az imént említett Phantom VI az éllovasa. A becslések szerint egy ilyen autóért bő 410 ezer fontot kell kicsengetni, az megközelítőleg 166 millió forint. Jóval kevesebbet ér még akár egy Bentley Mulsanne is a maga 270 ezer fontjával (110 millió forint), a dobogó harmadik fokára pedig már a listavezető értékének felénél kevesebbel is oda lehetett kerülni: alig 170 ezer font (69 millió forint) a Bentley Arnage. Az alsóbb végeken is olyan összegekkel dobálóznak azért, ami számunkra nehezen felfogható, így ott találjuk egyebek mellett a 22 milliós átlaggal kalkulált Audi A6-ot, és a potom 13 millióval számított Volvo S80-at.

IMG 7577

De az egész gyűjtés legizgalmasabb része csak most jön. Mert oké, a világ összes pénzéből vett csodaautók biztosan szépek, biztonságosak, gyorsak, lehet velük villantani. Oké-oké, némelyiknek még van rendes stílusa is. Na, de vannak ám olyan különlegességek is az uralkodói autóparkokban, amelyek igazán egyedi ízlésről tesznek bizonyságot. Nem feltétlenül újak, nem biztos, hogy a legek legjei, de azért több kreativitást sugallnak, mint az olyan biztos megoldások, mint az S Merci vagy egy Rolls.

Ott van példának okáért a thaiföldi Bajrakitiyabha hercegnő, akinek egy szép zöld Volkswagen Bogara van. Mármint nem a New Beetle, meg ilyen huncutságok, hanem egy rendes, régi, klasszikus Bogár. Paula belga királyné sem feltétlenül él-hal a hatalmas bálnákért, ő beérte egy Fiat 500-assal, igaz, esetében már a 2007-ben feltámasztott 500-asról beszélhetünk. II. Albert monacói herceg elmondhatja magáról, hogy épp olyan autója van, mint amilyen az űrben is kering egy: Tesla Roadsternek keni. Frigyes dán királyi herceg nemrég még Fisker Karmával büszkélkedhetett, ma már ő is teslásnak mondhatja magát.

fisker85011

Kedves olvasó, ha te király lennél, vagy legalább csak herceg, milyen autót rendelnél magadnak a palota elé? Mondd el a kommentszekcióban!