Emberek, Elon Musk ma kilövi a Tesláját az űrbe!

2018.02.06. 04:07
40 hozzászólás

Megígérte, megteszi. Elon Musk SpaceX-e ma este az őrület pályájára állítja az űrkutatást: felültettek egy meggyvörös Tesla Roadstert három bivaly rakéta tetejére, hogy közel 23 ezer kN-nal ellőjjék egész a Marsig. Összeszedtük néhány pontban a tudnivalókat az őrülethez, ez itt pedig az élő stream Cape Canaveralről: 

Frissítés: Sikerült a kilövés! A Tesla már az űrben, a rakéták visszajöttek, ahogy kell. Ha lemaradtál, no para, a fenti videón visszanézheted, 29:40-nél indult a start.

Ez volt itt az élőkép az űrből, a Roadsterről:

Mi ez az őrültség?

  • Mi az a SpaceX? A Tesla-tulaj Elon Musk nem egy unatkozó srác, sok más mellett alapított egy űrkutatási vállalatot még 2002-ben. Ez lenne a SpaceX, ami egy ideje már sikerrel szolgálja ki a Nemzetközi Űrállomást és állít pályára műholdakat, de a legnagyobb céljuk bevallottan a mielőbbi emberes Mars-utazás. Annak egy nagyon fontos lépése lesz a Falcon Heavy első kilövése ma este. 
  • És mi az a Falcon Heavy? A SpaceX saját hordozórakétája, lényegében három Falcon-9-es rakéta egybepakolva. A Falcon-9-eseket használja a SpaceX évek óta űrszállítmányozáshoz alacsony Föld körüli pályán, de a Mars-utazáshoz már kevés a 7600 kN tolóerő. A Falcon Heavy gerince egy nagyobb, több fokozatú 9-es, amihez két oldalról egy-egy kisebb Falcon-9-est kapcsolnak. Ezek együttes ereje 22 819 kN, amivel már képes lenne 16,8 tonna szállítmányt eljuttatni a Marsig. A Saturn V-ös holdrakéták óta a legerősebb szerkezet, amivel az űrbe megyünk. Ha olvasnál még róla, az Index tartalmas cikkében megteheted. 
A hordozórakéta utolsó estéje a Földön (a SpaceX fotója február 5-ről)
A hordozórakéta utolsó estéje a Földön (a SpaceX fotója február 5-ről)
  • Minek ide a Tesla? Mert Musk egy marketingzseni, mi másért?! Ha ilyen erőseket nem is, rakétákat azért sűrűn lőnek az űrbe, de valahogy nem üti meg az átlag ember ingerküszöbét a téma. Az űrversenynek már ötven éve, manapság nem része a közbeszédnek az űrkutatás/űrutazás. Előttünk van viszont a Mars kolonizálása, Musk pedig a jelek szerint mindent bevet, hogy abból téma legyen. 
  • De mit csinál majd az autó? Hát elmegy a Marsig. Na nem úgy, ahogy a lenti animációban látni. A Roadstert valójában elliptikus Nap körüli pályára szeretnék állítani, amely pálya egy távoli szakaszán érinti a Mars pályáját is. Ezzel akarják tesztelni/igazolni, hogy a hordozórakéta használható lesz Mars-utazásra. 
teslaspace
  • Ott áll már a Roadster a rakéta tetején? Aha. Musk már december végén posztolt képeket arról, hogyan rögzítik Tesláját a hordozótérben. Az ilyen tesztutakon általában betont vagy ahhoz hasonlóan egyszerű teherszimulátorokat szoktak vinni, de a Roadsternél meg kellett oldani valahogy, hogy az utolsó szakasz után ügyesen leváljon az autó a hordozóról – akár egy űrszállítmánynál. Erről még nem sokat árultak el, de ezen a friss képen már látni Starmant, a szkafanderes bábut, aki az autóval együtt megy majd a sötét, hideg űrbe.
  • Hol van ez az egész? Az űrkutatás legszentebb földi pontján, a floridai Kennedy Űrközpontban, Cape Canaveralen. Azon belül is a 39A nevű startállásról indítják majd a Falcon Heavy-t, ugyanarról a kilövő állásról, ahonnan az Apollo-11 elindult a Holdra 1969-ben. 
  • Sikerülhet? 50:50. Tesztről van szó, nem véletlen az egész teslás bohóckodás, egyelőre még nem emberéletekre megy a játék. A Falcon-9 rakéták túl vannak már több mint negyven sikeres úton, de hogy a három rakéta együtt hogyan működik, arról még nincsenek tapasztalatok. Musk szerint is nagy rá az esély, hogy már a kilövőálláson felrobban az egész.
  • De most komolyan, mi lesz, ha sikerül? Ha tényleg pályára áll a Roadster, akkor ott kering a pályáján akár évmilliárdokig. És egyben rögtön megdönt egy sor rekordot, például ez lesz a világ leggyorsabb személyautója.
  • Akkor 21:45? Igen, akörül indulnak majd a nagy dolgok. A SpaceX-nek egy három és fél órás startablaka van a kilövéshez 19:30-tól, azaz magyar idő szerint este 23:00-ig bármikor elszabadulhat a pokol Floridában.

Nagyjából ez minden, amit tudnod kell az év eddigi legnagyobb űrtudományos bulijáról. Ez itt lent egy animáció a menetrendről, így néz ki majd a menet, ha minden simán megy. 

Én azt mondom...

Lemaradtál erről az egész Tesla az űrben-őrületről? Itt megtalálsz mindent, amit eddig írtunk róla: #Teslaazűrben.