Elhagyott 928-as Porschékat találtak a sivatagban

2021.10.06. 13:25
5 hozzászólás

Mára a legolcsóbb Porsche szerepét átvette az első generációs Cayenne, de előtte még a sokak által lenézett orrmotoros sportautók jelentették a belépőt. Persze, még mindig a 911-es a sztár, de mára megindult ezeknek az autóknak is a felemelkedése, így a 924-es és a 928-as is népszerű veterán, igazi hobbiautó, bármelyiket szívesen nézegetném a garázsban.

Sokan érezték ezt a folyamatot, de kevesen tudtak felülni erre a hullámra és betárazni 928-asokból. Kalifornia déli részén, a Ventura Countyban lévő Moorparknál akadt rá Steve Rhodes egy maréknyi elhagyott autóra. Eredetileg a West World című sorozat helyszíneit kutatta, amikor meglátta a szomorkodó gyűjteményt. Korai 4,5 literes V8-assal szerelt 928-asok és későbbi S4-esek is akadnak, de egyik sem volt igazán szép állapotú. 

Ha csak úgy le volnának támasztva a semmibe, aligha maradtak volna így egyben, a föld tulajdonosának elmondása szerint a 13 darab 928-ast egy barátja hozta, majd soha nem tért vissza. A száraz kaliforniai időjárás még így is szinte kíméletes az autókkal, melyeket még nem evett meg a rozsda, pedig pár évet töltöttek már a szabad ég alatt.

Eredetileg a 911-est szerették volna leváltani a Porschénál egy nagyobb presztízsű modellel, de a 928-asból végül inkább luxus utazókupé lett a paletta csúcsán. Ma már elképzelhetetlen, hogy ne egy széles körben elérhető autó kapja az Év Autója díjat, az 1978-as győztes mégis a Porsche 928 lett a 7-es BMW és a Ford Granada előtt.