Ez az utolsó lehetőség, hogy friss gyártású, régi magyar rendszámod legyen!

2022.06.26. 09:03
0 hozzászólás

Akinek normál méretű rendszámtáblája van, az normál méretűt kap, akinek a forgalmijában másmilyen formátum szerepel, az pedig azt, egyedül a kis méretű matricarendszám, amit jó ideje nem adnak már ki, helyette nagy méretű matricát gyártanak újra. Igényelni az okmányirodában lehet, friss tapasztalataink alapján sem érvényes műszaki, sem pedig forgalmi engedély nem kötelező az igényléshez, a tulajdonos akár egy törzskönyvvel is bemehet intézni, egyetlen feltétel van: az új rendszámok érkezésekor (igényléstől számítva kb. 3 hét) mindenképp le kell adni a régieket.

Én nagyon szeretem, ha egy régi autón korabeli hangulatú rendszám van, és külön nagyra tartom, ha egy hobbiautó nem vadonatúj rendszámot visel, hanem az EU-s éra előtti, magyar trikolor táblával hirdeti, hogy már sok évet lehúzott hazánkban. Kevesen tudják, de eddig a régi rendszámok újragyártása is zavartalanul ment, rongálódás miatt mindenféle különösebb ok nélkül is lehetett cserét kérni, 12 300 forintért mindkét rendszám helyére újat adnak a régi visszaadásával egyidőben, viszont ez a lehetőség csak június végéig garantált, az új formátumú rendszámok érkezése miatt.

Előfordulhat, hogy a tulajdonosnak nincs meg mindkét rendszáma, ez egy nehezebb helyzet: ha az egyik megvan, és a rendszám élete során soha nem igényeltek még pótlást (ez azért van, hogy összesen ne mehessen ki négy rendszám egy autóhoz), az kaphat kettőt akár a régiből is, viszont ha egyik rendszám sincs meg, akkor csak vadonatúj szettet lehet igényelni.

Ha valaki hozzám hasonlóan szereti a régi rendszámát, az június 30-ig az okmányirodájában (hivatalosan kormányablak) igényelhet újragyártást: a 12 300 forintos tételt kártyával érdemes fizetni, mert a készpénzes megoldás csak postai csekk feladásával működik.