A Pokol Szekere és a Fehér Villám – autók a Grease-ből

2022.08.09. 16:45
5 hozzászólás

Tegnap éjszaka szaladt végig az interneten a hír, hogy 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John. Énekesnőként és színészként is jól ismerhettük, az igazi áttörést 1978-ban hozta meg neki Sandy szerepe a Grease-ben, másképpen a Pomádéban, John Travolta oldalán. Travolta maga is megindító sorokkal búcsúzott tőle, mi pedig a filmeken és a zenéken keresztül fogunk rá mindig emlékezni.

Maga a Grease egyébként önmagában is ikonikus musical, nemcsak a zenék miatt. Árad belőle egy jól meghatározható életérzés, amihez ugyanúgy hozzátartoznak a zselézett vagy éppen tupírozott hajkoronák, a bőrdzsekik és a rock 'n' roll, mint az autók. Mert hogy a cselekmény az ötvenes évek Amerikájába röpíti a nézőket, az ahhoz illő autókkal.

Red Fantasy Greased Lightning Deluxe – Ford De Luxe Convertible 1948

Ez a kocsi lényegében a fantázia szüleménye, mert amikor elkezdenek munkálkodni a lepukkant, fehér Fordon, akkor a zenés betét végére ez a csodaautó készül el. 239 köbhüvelykes, azaz 3,9 literes flathead V8-asa 100 lóerős – ez volt a modell csúcsmotorja annak idején. A De Luxe nevet a harmincas évek végén vezette be az amerikai márka, hogy kitöltsék vele az olcsóbb modellek és a luxuskocsinak számító Lincolnok közti űrt. Akkor még önálló típust jelölt, ami viszonylag sokféle változatban készült: kétajtós kupé, kabrió, szedán és pickup mellett teherhordó és mentő is volt. A második világháború után már nem típust, hanem felszereltséget takart a De Luxe elnevezés.

White Lightning – Ford De Luxe Convertible 1948

Jé, ez ugyanaz az autó! Igen, hiszen az egyik zenés betétben konkrétan a fehérből lesz piros, és naná, hogy sokkal menőbb. Csakhogy míg a vörös a srácok fantáziájában létezik, addig a valóságban a Fehér Villám készül el. Ez a Ford jól felismerhető, mert nevéhez méltón fehér, és az oldalán vörös kontúros ezüst villámok futnak, a gumik oldalfala fehér. Egyébként Kenickie spórolta rá össze a pénzt a filmben (Jeff Conaway alakítja), ő a T-Birds banda tagja, Danny Zuko, azaz Travolta legjobb barátja.

Hell's Chariot: Mercury Custom 1949

Fekete alapon lángnyelves festés, igazi rosszfiús autó, amelyet Leo Balmudo, a Scorpions banda vezére vezet. Az autó hardtopként, tehát lemeztetősként kezdte pályafutását, majd átalakították nyitottá. 255 köbinches, azaz 4,2 literes a motorja, amihez háromgangos kézi váltó társul. A felniközépből kinyúló pengék komoly fenyegetést jelentettek azon a bizonyos versenyen is, amikor Danny (Travolta) nagy nehezen legyőzte Leót a Fehér Villámmal, miután be kellett ugrania Kenickie helyett. Nyolc évvel ezelőtt magánkézből került eladósorba, akkor itt írtunk a Mercuryról, amely idén júniusban megint a piacon volt.

The Pink Ladies' Car: Ford Studebaker Commander Regal 1948

A Pink Ladies nevű csoport, vagyis a csajok autója volt ez a Studebaker. Maga a márkanév ma már nem véletlenül nem cseng ismerősen, hiszen 1967 novemberében összeolvadt a Worthington Corporationnel, majd a hetvenes évek végén ezt a vállalatot is felvásárolta a McGraw-Edison. Amúgy a húszas években kezdtek autógyártásba, már ekkor létezett a Commander márkanév, amely aztán némi kihagyás után tért vissza a kínálatba a negyvenes években. A filmhez ezt a rózsaszín példányt ugyanaz az Eddie Paul építette, aki például a Hell's Chariotot is, és aki egyébként is legendának számít filmesautós körökben. Orrában 3,7-es V8-ast hordott.

Danny autója: Dodge Wayfarer 1949

Bár sokan a fenti Fordokkal kapcsolják össze Travolta karakterét, valójában Danny Zuko egy Dodge Wayfarert birtokolt. Ezt a típust aránylag rövid ideig, 1949-től 1952-ig gyártották, és ezt emlegetik az első igazi roadsterként, amelyet a detroiti Big Three (General Motors, Ford, Chrysler – a Dodge ugyebár utóbbihoz tartozott, illetve tartozik, csak ma már a Stellantis részei) valamely tagja gyártott. Ebből is volt amúgy háromféle variáns: szedán, kupé és roadster. Csupán egyféle motorral, a Dodge-féle 230 köbhüvelykes, azaz 3,8 literes, 103 lovas soros hathengeressel szerelték. A filmben a Wayfarert például az autós mozis jelenetben láthattuk.

A fotók a Grease c. filmből származnak.

Címlapkép: Paramount Pictures/Getty Images