A farmotoros Tesla esete Ázsiában

2022.08.30. 11:24
0 hozzászólás

Az autós utazások kirívó példáját valósítja meg két elszánt utazó, és a túra harmadik résztvevője, egy Tesla, amelynek a csomagtartójában egy dízel terepjárómotor van. Miért is indultak ilyen fura összeállításban Törökország túloldalára, a szír határ mellé? 

A84A9379-29DA-4ABD-BD55-AAFE09341AB5

Vadász Zsolt, a Trabant-expedíció vezetője, ezúttal a Tesla navigátora:

A Trabant-expedíció jelmondata mindig is az volt, hogy nem fordítunk kulcsot csak az utazás öröméért, hanem kell bele valami emberi vagy természetvédelmi "jócselekedet" is. Nos, mi nemrégiben hírül vettük, hogy régi kedves utazótársaink egy Iránba tartó túrájuk során bajba kerültek, és a terepjárójukban végleg megadta magát a motor. 

Lógott már a levegőben egy próbaút Nyers Tamással, aki a közeljövőben Közép-Ázsiába tervez utat egy Teslával, de még nem volt semmi lefixálva, így viszont a Tesla próbaútját összekötöttük a bajba jutott utazók megsegítésével, és bármily fura, de beletettünk a Tesla csomagtartójába egy komplett dízelmotort. Aztán nekifutottunk a Balkánnak. 

34FABFD6-5B34-456A-88A1-AA9D2E221E56

Nyers Tamás, a "Teslával Közép-Ázsiába" ötletgazdája:

Sokan a töltési gondokkal terheltek volna bennünket, ennek ellenére a papírok és spedíciók ügyintézése az igazi probléma a balkáni utazás során. Az út feléig ún. plug and charge töltéssel jutottunk el, de az út törökországi részére is még odahaza pár perc alatt megvoltak a szükséges applikációk letöltései, bankkártya-regisztrációk. Erre az útra azért mondtam azonnal igent, mert az útvonal nagyrészt megegyezik az októberben induló utam befejező szakaszával. Most úgymond ellenőrzött körülmények között, egy tapasztalt világutazó társaságában lepróbáljuk a 18 ezer kilométer hosszú túra utolsó, 2500 kilométeres szakaszát. 

Az pedig, hogy ez nemcsak egy haszontalan kocsikázás, hanem segíteni is tudunk bajbajutott társainkon, csak hab a tortán. 

A két világutazó és a Tesla megpróbáltatásai követhetőek a Trabant-expedíció YouTube csatornán.

Közben érkezett: friss hír, utórezgésnek, hogy beértünk a szír határnál lévő Gaziantepbe,  a küldetést teljesítettük!  De mi tovább is megyünk, bevisszük a Teslát Irakba!