Intelligens gokartok vs. ember?

Hirdetés
2015.04.13. 11:29 Módosítva: 2015.04.13. 11:56
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A Bosch mérnökhallgatóknak kiírt versenyének végső célja önjáró, intelligens, hibrid hajtású gokartok felépítése. Interjú Halász Miklóssal, a Go-Kart, Go-Bosch! verseny műszaki projektmenedzserével.

A Go-Kart, Go-Bosch projektben valóban automata, önjáró gokartok fognak versenyezni ember által vezetett gokartokkal?

A projekt egyik végső célja ténylegesen ez. Az idei verseny ennek a projektnek csak az egyik állomása, ahol néhány versenyszámban már valóban ez is fog történni. A három éves fejlesztési folyamat arról szól, hogy mérnökhallgatók csapatban dolgozva a jövő autójának összes modern technológiai fejlesztését egy gokart vázára építsék fel. A verseny másik célja pedig az, hogy a résztvevők kipróbálhassák magukat a mérnöki pályán, és a Bosch szakembereinek segítségével releváns autóipari tapasztalatot szerezhessenek, illetve up to date információkat kapjanak arról, hogy milyen irányba haladnak az autóipari fejlesztések.

Hogyan zajlik a közös munka?

A csapatok egy alapszettet kaptak a Boschtól a gokartjaikhoz: radarszenzorokat, multifunkcionális kamerákat, ultrahang szenzorokat, továbbá akkus csavarozókat, fűnyírómotorokat, ablaktörlőmotorokat. Ezeket kellett integrálni a járművekbe, hogy a felső kategóriás utcai autókban már jelen lévő high-tech funkciókat a gokartok is képesek legyenek megvalósítani.

Pontosan mik ezek a technológiák?

Olyan funkciók, amik 10-15 éve még akár sci-finek is tűnhettek, de ma már szériafelszereltségként rendelhetőek. Ilyen például az automatikus vészfékezés, ami akkor avatkozik be, amikor a sofőr már nem tud, de még éppen időben ahhoz, hogy az autó biztonságosan megálljon a váratlan akadály előtt. Vagy ilyen például a sávtartó automatika, az adaptív tempomat, illetve az automatikus parkolás, melyek segítségével az autó már nagyrészt önállóan képes közlekedni. A Go-Kart, Go-Bosch! napon a versenyzők gokartjai ezeket a technológiákat is bemutatják.

Milyen versenyszámok lesznek még?

Lesz gyorsulási verseny, amiben hibrid hajtású gokartok és benzinesek mérik össze erejüket. Lesz automatikus párhuzamos parkolás és betanítható intelligens parkolás versenyszám. Megnézhetjük a seniorok számára kiírt adaptive cruise control és a sávtartó elektronika működését tesztelő komplex versenyszámokat, végül pedig a napot differenciálmű beépítésével felturbózott gokartok ghymkana jellegű driftes, rallys versenyszáma zárja.

Kiket várnak a versenyre?

Mindenkit várunk április 18-án a Papp László Budapest Sportarénába, akit érdekel a legmodernebb technológia. A Go-Kart, Go Bosch! rendezvény mindenki számára ingyenes, regisztrálni pedig a www.bosch.hu/boschnap weboldalon lehet.

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.