Ilyen tábla nincs is a KRESZ-ben. Behajthatok?

2017.07.03. 15:30

A képen látható jármű behajthat a mellékutcába?

  1. Igen, mivel nem helyeztek el semmilyen behajtást tiltó táblát. (A)
  2. Nem, mert ez védett természeti területnek minősül. (B)
  3. Igen, ha a tulajdonos ebben az utcában lakik. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

vrwe

A helyes válasz a B volt.

Nagyon sok megjegyzés érkezett, hogy mivel ilyen tábla nem szerepel a KRESZ-ben, ezért az autóvezetők számára ezt nem szükséges értelmezni. Érdemes tudni, hogy a KRESZ mellett több olyan jogszabály is létezik, amely a közúton közlekedőkre érvényes, és amelynek bizonyos részeit érdemes ismerni.

Például a különböző jogosítványokkal vezethető járművek körét, a járművek kötelező tartozékait és felszereléseit, a környezetvédelmi előírásokat, vagy például a fuvarozásokkal kapcsolatos nem kevés meghatározást sem a KRESZ tartalmazza, mégis tudni és alkalmazni kell ezeket a közlekedés során.

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, így a következő napokban a Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

A természetvédelmi törvény alapján a védett természeti területen (amilyen jelzés a képen is látható) a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a járművel történő közlekedéshez. Az ehhez kapcsolódó szabályszegési jogszabály pedig egyértelműen rögzíti, hogy a gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés a védett természeti területen 150.000 forintos bírsággal jár együtt.

Sőt ugyanez a szabályszegés fokozottan védett természeti területen már 300 ezer forintot ér!

Egyébként nagyon sok helyen – bár felszerelése nem kötelező – ezt behajtani tilos táblával is jelzik!

Válaszadók aránya:

a.) 30%

b.) 41%

c.) 29%

HIBÁS: 59%

HELYES: 41%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.