5 kedvenc autós túlélő biszbaszom

2023.04.20. 17:25

Hajlamosak vagyunk elfelejteni ebben a csillogó, modern világban, hogy a közlekedés, a helyváltoztatás nyújtotta szabadság bár csodálatos (bizonyos élethelyzetekben nélkülözhetetlen) dolog, mégis kiszolgáltatott élethelyzet. Persze ameddig nincs baj, nincs baj. Lássunk néhány eszközt, ami átsegíthet a nehéz pillanatokon.

Az a fajta autós vagyok, akinek úgynevezett mindenfélével van tele a kocsija. Van ott olaj, rongy, egy szett féktárcsa (who knows?), egy doboz könyv, amit le kellene már válogatni, meg a gyerek ajándéka, amit majd szülinapjára kap meg. De van itt még néhány apróság, amikre, mint egyfajta autós Rambo-készletre tekintek. A túlélés XXI. századi zálogai, szerintem:

1. Zseb-bika

Régi közhely, hogy cikkek olvasói jelentős számban legfeljebb egyet-kettőt hajlandóak görgetni, mielőtt dobják a tartalmat. Így előre veszem a legnagyobb királyságot, a legállatabb űbertruváj cuccot, az autó mellett tehetetlenül álldogálás nemezisét, a zseb-bikát. Óóó, bárcsak lett volna ilyenem, amikor néhány éve, egy fagyos januári reggelen, éjszakai műszak után, a fáradtságtól égő szemekkel álltam az autóm mellett, ami a kulcs elfordítására csak erőtlenül nyekkent néhányat.

Egy ilyen telefon (vagy masszívabb cuccok esetében vaskosabb könyv) méretű zseb-bika – bocsánat, indításrásegítő és töltő berendezés – tizenezer forintos értéktől beszerezhető. Az árkülönbözetet többnyire a teljesítményen lehet tetten érni, de egy visszafogottnak tekinthető 6000 mHa-es cucc már 2000 köbcentiig indít egy benzinest. Szabad óráiban pedig lehet vele telefont, laptopot tölteni, ami a mai világban szintén gyakorlatilag bármikor jól jöhet. Csak ne erőltesd túl, ami nem megy, az nem megy...

2. Autós légkompresszor

A szivargyújtóról működtethető kompresszor az igazi “felkészülök mindenre” manusok játékszere. Mert persze, a legtöbb benzinkúton van ingyen, hatékony és többnyire elégségesen pontos. Kivéve, amikor nincs a közelben.

De azt hiszem, nem is ez a kiskompresszorban a legnagyobb királyság, bár nagyjából ezerszer jobb egy ilyen eszközzel az út szélén levegőt nyomni, mint valami régi Lada pumpával. Az igazi felhasználást ott látom, amikor családdal vagy barátokkal kirándulni megyek. Megvan még az emlék, amikor legutóbb szálkásra feszített vádlival tapostad a levegőt a matracba? Vagy a gumicsónakba? Na ugye!

Alternatívája az akkus kompresszor, ami kiviteltől függően 20-30 perc üzemidőt ígér.

3. OBDII-adapter

A tudás hatalom - vagy legalábbis pénz- és idő megtakarító erőforrás. A kétezres évtől kezdve a legtöbb autóban található szabványosított OBD-csatlakozó, ami az ECU-ban tárolt hibakód feltárásában jelenthet segítséget. És, hogy ez mikor jön jól? Például amikor el kell dönteni, hogy a kivillanó check engine lámpától azonnal szívszélütés kapjak, vagy elég, ha időpontot foglalok a kedvenc (értsd, szerintem még nem baszott át) szerelőmhöz.

A legolcsóbb megoldás egy Bluetooth alapú adapter, ami évek óta kapható párezer forintért. Ez a csatlakozóra dugva továbbítja az információkat a telefonra. Ezt nem a profi hibakód-olvasókhoz kell mérni: szerencsére árában sem. Az adapteren túl szükség lesz egy telefonos applikációra is. Amire kell, arra az ingyenes is elég: ha csak nem kap az ember vérszemet.

4. FM transzmitter

Persze, az új autókban alap, hogy az infotainment rendszer kommunikál a telefonommal, de ne felejtsük el, hogy abban az országban élünk, ahol az autók átlagéletkora a 17 évhez konvergál. Tudod milyen zenelejátszó van egy 17 éves autóban? MP3-at is olvasni képes CD-lejátszó. De ki hallgat ma CD-t, vagy CD-re írt MP3-formátumú zenét, miközben a Spotify-on be van szívecskézve 9000 dal? Na ugye! Igen, tudom, le kéne már takarítanom egy csomó régen hallgatott zenét...

Az FM transzmitter Bluetooth kapcsolaton keresztül fogadja a telefonodról érkező adatokat, a továbbításhoz pedig egy állítható, kis hatótávolságú frekvenciát hoz létre, amit a kocsid rádiója pont be tud fogni. És voilá, így szólal meg a streamelt zene az öreg hangszórókón. Tudod milyen lesz? Szar, de még mindig jobb, mint csendben ülni vagy a rádióállomás zeneszerkesztőjére bízni magad. Arról nem is beszélve, hogy egy jó transzmitterben mikrofon is van, így kihangosítóként is szolgál (az én kínai vackom mondjuk pont tök alkalmatlan erre), és USB-csatlakozói is vannak, amivel tölteni lehet a telefont.

+1. Alapcuccok

A nem elektromos biszbaszok kategóriájában azt hiszem minden autóban lennie kell(ene): alap szerszámkészlet, WD-40, ragasztószalag (duct tape!) és hőálló gyorskötöző. Mert ahogy a Becsületesnepper szokta mondani: az autóban bármi elromolhat a két rendszám között. Ezek nélkül útnak indulni gyakorlatilag halálmegvető kiállás a sors öblös pofonjai elé.