Ingyen autó nemzőképteleneknek?

2011.07.04. 11:15

Indiában egyre nagyobb gond a népesség növekedése, és a folyamat lelassítása komoly fejtörést okoz a kormányzatnak is. Radzsasztán tartományban épp ezért bizarr nyereményjátékkal próbálják rávenni az embereket, hogy sterilizáltassák magukat, és ezzel csökkenjen a születések száma.

Az ötlet nem új: nehezen elérhető javakat sorsolnak ki azok között, akik alávetik magukat a műtétnek, és így vállalják, hogy nem lesz több utódjuk. Többek között televíziókat, motorkerékpárokat, és Tata Nano kisautót lehet nyerni, ami még mifelénk nevetségesnek tűnő, félmillió forint körüli ára ellenére is komoly értéknek számít az ottani jövedelmekhez képest. Az persze kérdés, hogy a fapados kisautó, amely spontán kigyulladásai miatt bemutatása óta sokat vesztett a népszerűségéből, elég vonzerő lesz-e - talán úgy többet érne a dolog, ha nem sorsolnának, hanem automatikusan járna az autó a műtéten átesett embereknek.

Egy nyereményjáték persze aligha hoz gyökeres változást a szaporulat növekedésében, hisz még Kínában, ahol komoly állami támogatás jár a gyermektelenségért, sem sikerült csökkenteni a népességet.