Bugattikat és Ferrarikat vettek el a diktátortól

2011.10.01. 10:05

Tizenegy luxus sportautót foglalt le a párizsi rendőrség a napokban. Az autók egytől-egyig Egyenlítői-Guinea vezetőjének, Teodoro Obiang Nguema Mbasogonak a birtokában vannak.

A kis afrikai államot diktátorként uraló vezetőt azzal vádolják, hogy országa pénzén jutott magántulajdonokhoz Franciaországban. 2010 novemberében a legfelsőbb bíróság elfogadta egy vizsgálóbíró kinevezését ­– ennek eredménye most az autók lefoglalása. Az elkobozott járművek szinte mindegyike felsőkategóriás luxusautó. A listán egy Maserati MC12, egy Porsche Carrera GT, egy Ferrari Enzo és egy Ferrari 599 GTO, egy Aston Martin V8 V600 LM, egy Rolls-Royce és két Bugatti Veyron áll, a teljes lista értéke pedig minimum 5 millió dollár.

A francia rendőrség határozottan lépett fel, és egy kalapra elszállította mindet az államfő párizsi otthona elől. Nagy valószínűséggel mindegyik egy árverésen végzi.

Obiang 1979 óta áll Egyenlítői-Guinea élén. Az olajban gazdag országban hatalmas a szegénység, a korrupció pedig minden szinten működik. A három évtizede regnáló diktátor legidősebb fia sem mentes a vádak alól. Az ő tulajdonában egy 320 millió dollár értékű yacht, valamint Malibu egyik legexluzívabb lakása van.